London 10 legjobb ingyenes múzeuma

London 10 legjobb ingyenes múzeuma

Ha az ember Londonban jár, akkor nagyon hamar feltűnik, hogy a város meglehetősen drága. A szállás, az utazás és az étkezés is komoly összegekbe kerülhet, viszont a sok negatívum mellett azt is elmondhatjuk, hogy rengeteg ingyenes programot is kínál a város.

Az ingyenesség jegyében most London legjobb múzeumait járjuk körbe, ahol egy fillért sem kell költenünk ha nem akarunk, mégis rengeteget kapunk az időnkért cserébe.

1. Natural History Museum
A múzeum épülete már kívülről is lenyűgöző, az egyik legszebb londoni épületnek tartják, de ha belépünk valószínüleg az állunk is leesik majd, ugyanis a bejáratnál lévő nagy csarnokban egy 25 méteres kék bána csontváza fogad. Az épület termeiben változatos bemutatókat találunk a világ növény és állatvilágából, van azonban kiállítás szentelve az elmúlt koroknak is, amik közül kiemelkedik a dinoszaurusz gyűjtemény. Alkalmanként hosszított nyitvatartással várják a látogatókat és havonta egyszer a kulisszák mögé is bejuthatunk, megtekinthetjük a rejtett kincseket amik jelenleg nem fértek bele a bemutató anyagába.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-17.50
Cromwell Road, Kensington, London SW7 5BD
www.nhm.ac.uk

Diliff, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

2. Victoria and Albert Museum
London egyik leglenyűgözőbb gyűjteménye 5000 év művészetét gyűjtötte össze, a művészetek és formatervezés rengeteg ágából. Találkozhatunk itt gyönyörűséges ékszerekkel, elképesztő szobrokkal vagy akár VIII. Henrik király íróasztalával is.
Ha mindent szeretnénk megnézni akár nap nap után is visszajárhatunk, de egy szép tavaszi, nyári napon akár a gyönyörű belső parkban is üldögélhetünk egy kicsit. Az időszakos kiállításokra külön jegyet kell ugyan venni, de minden alkalommal megéri mert lélegzetelállító tárgyakat láthatunk.

Ajánlott látogatási idő: min. 2-3 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-17.45 (péntekenként 22.00 óráig)
Cromwell Road, Kensington, London SW7 2RL
www.vam.ac.uk

Paul Hudson, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

3. British Museum
Ebben a múzeumban remek utazást tehetünk az időben visszafelé, az emberi egyetemes kultúrát illetően, amin az itt tárol majd 8 millió tárgy vezet minket végig. A bemutató főbb részei az ókori görög, római, egyiptomi és közel keleti kultúrákon át vezetnek át Észak-Amerikába és középkori Európába.

Ajánlott látogatási idő: min. 2-3 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-17.00 (péntekenként 20.30 óráig)
Great Russell Street, Bloomsbury, London WC1B 3DG
www.britishmuseum.org

Diliff, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

4. Museum of London
Igazán látványos és szórakoztató várostörténeti múzeum, azoknak is remek program akik nem sokat tudnak a város történetéről, nem fogják megbánni. Ha nyitott szemmel járnak-kelnek, akkor megyar névvel is találkozhatnak. :) Londont a rómaiak alapították hozzávetőleg 2000 éve és a két évezred nagyobb történései mind  helyet kaptak a bemutatóban.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
átmenetileg zárva, míg új helyére költözik
www.museumoflondon.org.uk

John Cummings, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

5. Horniman Museum
A viktoriánus időkben élt teakereskedő, bizonyos Frederick John Horniman a saját házában rendezte be a fantasztikus gyűjteményt, mely azóta is látogatható. A különböző utazásairól származó tárgyakat kiállítássá rendezte ami ma már nemzetközileg is elismert természettudományos, antropológus körökben. Sok más hasonló múzeumtól eltérően, itt megérinthetjük vagy ki is próbálhatjuk a kiállított tárgyakat. Hatalmas ápolt kertje remek nyári pihenőhely, de tartanak itt állatokat is, mint például alpakákat, kecskéket, tengerimalacokat, nyulakat vagy csirkéket de van itt egy lepkeház is. A földalatti akváriuma nagyszerű látvány, bár itt néhány fontos belépőt szednek.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-17.30
100 London Road, Forest Hill, London SE23 3PQ
www.horniman.ac.uk

Ethan Doyle White, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

6. National Maritime Museum
A múzeum a britek haditengerészeti történelmén vezeti végig a látogatókat, 14 különböző bemutatón keresztül. Itt minden megtudhatunk a napóleoni időkben megvívott trafalgari ütközetről és a csapatok vezetőjéről Nelson admirálisról, de van itt bemutató a sarkköri expedíciókról, Colombus utazásairól, I. Erzsébet királynő és Sir Francis Drake kapitány dél-amerikai útjairól... Minden ami hajózás és tenger, egy helyen.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-17.00
Park Row, Greenwich, London SE10 9NF
www.rmg.co.uk/national-maritime-museum

JRennocks, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

7. Imperial War Museum
Ez a tematikus múzeum elsősorban a két világháború történetét meséli el azok szemszögéből, akik mindezt a szörnyűséget túlélték. Vannak háborús tárgyak, történetek és egy külön bemutató a Holocaust áldozatai előtt tisztelegve.

Ajánlott látogatási idő: min. 1,5 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-18.00
Lambeth Road, London SE1 6HZ
www.iwm.org.uk

Panhard, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

8. Science Museum
Ez az interaktív, elsősorban a tudományra és annak újdonságaira koncentráló múzeum minden korosztály kedvence. A bemutatók végigvezetnek a technikai újításokon a gőzgéptől az űrutazásig. A látogatók játékosan tanulhatnak a technikáról, a viz, a fény és a hang tulajdonságairól.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-18.00
Exhibition Road, Kensington, London SW7 2DD
www.sciencemuseum.org.uk

Rodrigo Menezes (Ironman br), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

9. National Gallery
A város egyik legnagyobb szépművészeti gyűjteménye, több mint 2000 mesterművel. A világ leghíresebb festőitől találhatóak itt művek, úgy mint Leonardo da Vinci, van Gogh, Rembrandt, Michelangelo, Turner, Picasso, Matisse, Cézanne és mág sokan mások.

Ajánlott látogatási idő: min. 2-3 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-18.00
Trafalgar Square, London WC2N 5DN
www.nationalgallery.org.uk

Diego Delso, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

10. Tate Britain
A brit művészet színe-javát találjuk ebben a múzeumban, egészen az 1500-as évektől napjainkig.

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra
Nyitvatartás: minden nap 10.00-18.00
Millbank, London SW1P 4RG
www.tate.org.uk/visit/tate-britain

ketrin1407, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ha volna kedvetek Londonban a National Gallery-ben avagy a British Museumban egy-egy 2 órás privát tárlatvezetéshez ahol fókuszban London áll, keressetek bátran. :)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more