London tele van szobrokkal, kisebbekkel, nagyobbakal, szomorúakkal és vidámakkal, de olyan szobor amiről most szó esik a maga nemében igencsak különleges. Nem csak hogy igen apró de a története is egyedi.

Nem messze a London Bridge északi hídfőjétől - azaz a történelmi City városrész szívében - található egy utcácska, mely a Philpot Lane névre hallgat. Nevét Sir John Philpot egykori londoni polgármesterről kapta (1378-1379), jelenleg az Eastcheap és a Fenchurch utcákat köti össze. Az utca, névadóján kívül arról is híres, hogy itt található London legapróbb köztéri szobra.

alt

A pindurka szobor címe: "A két egér sajtot eszik" és egy olyan épület homlokzatán találjuk, mely a Philpot Lane dél-keleti végén áll, közel az Eastcheap-i kereszteződéshez.

alt

Az, hogy az egerek pontosan mikor és hogyan kerültek oda nem ismert, de azt tudjuk, hogy két építőmunkásnak állítanak emléket, akik a közelben haltak meg, az egyik verzió szerint a Monument nevű emlékmű építése idején. Magáról a Monument emlékműről, azaz az 1666-os nagy londoni tűzvész emlékezetéről ezen a linken olvashatsz bővebben: Monument: kilátó a nagy londoni tűzvész emlékére

A Monument nevű emlékmű gyakorlatilag egy igen magas oszlop, mely a Fish Hill és a Monument street kereszteződésében áll, kb. 400 lábnyi (kb. 122 méternyi) távolságban a Philpot Lane-től.

alt

Az emlékmű építésének egyik napján a korábban említett két építőmunkás a felállított állványzatra ült, hogy elfogyassza a magával hozott kenyeret és sajtot, de egyikük ételes zsákocskája üres volt. Első felindultságában a barátját gyanúsította meg a lopással, melyből aztán előbb szóváltás, később ökölharc kerekedett. A két férfi a verekedés hevében az állványzatról a mélybe zuhant ahol azután mindketten szörnyethaltak.

Csak a tragédia után sikerült az elveszett kenyér és sajt titkát megfejteni és felfedezni az egereket akik az ebédet ellophatták.

alt

A bűnös egerek szobra a házfalon olyan aprócska, hogy nem kis fejtörést okoz őket megtalálni, de ha egyszer megvannak, akkor ezután ha arra jártok, biztosan mindig rájuk pillantotok majd.