London központjában létezik egy Bond Street nevű metrómegálló, de akkor miért nincs a közelben Bond Street - és mi köze mindehez a 007-es ügynöknek?

A név Bond Street sokaknak ismerős lehet akik így vagy úgy de megfordultak már Londonban, sőt olyannyira népszerű elnevezés, hogy még a mindenki által ismert Monopoly játékban is szerepel. A gond csak az, hogy ilyen nevű utca a belvárosban nem létezik. Találunk ugyan a közelben egy Old Bond Streetet és egy New Bond Streetet, de sehol sem leljük magát a Bond Streetet. Ha ez így van, akkor az emberek miért hiszik azt mégis hogy a Bond Street létezik?

alt

A tágabb terület története ahol maga a Bond Street megálló is található, 1686-ra nyúlik vissza ugyanis ekkoriban nevezték el azt a tulajdonosáról, Mr. Thomas Bond-ról, valamint az itt húzódó főutcát pedig Bond Streetnek. Maga a név ’Bond’ azonban máshonnan is ismerős lehet, ugyanis a család mottója már évszázadok óta a következő: ’Orbis non sufficit’ azaz ’The World Is Not Enough’, avagy magyarul, ’A világ nem elég’. Igen, tudom hogy ismerősen hangzik, ez lett ugyanis az egyik James Bond film címe is 1999-ben!

alt

A 18. század elején nagy munkába fogtak a területen, ekkor alakították ki a mai New Bond streetet, ami 1720-ra elérte az Oxford Streetet. Mire a munka a végéhez ért a régi Bond Streetből Old Bond Street lett, már csak hogy könyebben meg lehessen őket különböztetni. Így történt azután, hogy a Bond Street mint név eltűnt és azóta sem tért vissza.

  1. photo 1: i.imgur.com

  2. photo 2: image.tmdb.org

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!