Londonban száz és száz szoborral találkozhatunk mindenféle formában, stílusban és témában, de közöttük is van néhány igazán izgalmas, ami sokban különbözözik a többitől. Ebben a sorozatban ezeket az alkotásokat nézzük meg egy kicsit közelebbről.

Nem messze a London Bridge északi hídfőjétől - azaz a történelmi City városrész szívében - található egy utcácska, mely a Philpot Lane névre hallgat. Nevét Sir John Philpot egykori londoni polgármesterről kapta (1378-1379), jelenleg az Eastcheap és a Fenchurch utcákat köti össze. Az utca, névadóján kívül arról is híres, hogy itt található London legapróbb köztéri szobra.

London, a 16. században / pinterest.fr

A pindurka szobor címe:  "A két egér sajtot eszik" és egy olyan épület homlokzatán találjuk, mely a Philpot Lane dél-keleti végén áll, közel az Eastcheap-i kereszteződéshez.

"A két egér sajtot eszik"  / dailyphotostream.blogspot.com

Az, hogy az egerek pontosan mikor és hogyan kerültek oda nem ismert, de azt tudjuk, hogy két építőmunkásnak állítanak emléket, akik a közelben haltak meg, az egyik verzió szerint a Monument nevű emlékmű építése idején. Magáról a Monument emlékműről, azaz az 1666-os nagy londoni tűzvész emlékezetéről ezen a linken olvashatsz bővebben: Monument: kilátó a nagy londoni tűzvész emlékére

A Monument nevű emlékmű gyakorlatilag egy igen magas oszlop, mely a Fish Hill és a Monument street kereszteződésében áll, kb. 400 lábnyi (kb. 122 méternyi) távolságban a Philpot Lane-től.

Monument az 1900-as évek elején / pinterest.com

A fáma úgy tartja, hogy az emlékmű építésének egyik napján a korábban említett két építőmunkás a felállított állványzatra ült, hogy elfogyassza a magával hozott kenyeret és sajtot, de egyikük ételes zsákocskája üres volt. Első felindultságában a barátját gyanúsította meg a lopással, melyből aztán előbb szóváltás, később ökölharc kerekedett. A két férfi a verekedés hevében az állványzatról a mélybe zuhant ahol azután mindketten szörnyethaltak.

Csak a tragédia után sikerült az elveszett kenyér és sajt titkát megfejteni és felfedezni az egereket akik az ebédet ellophatták.

mylondon.news

A bűnös egerek szobra a házfalon olyan aprócska, hogy nem kis fejtörést okoz őket megtalálni, de ha egyszer megvannak, akkor ezután ha arra jártok, biztosan mindig rájuk pillantotok majd.

A sorozat többi részét itt találjátok:
London izgalmas szobrai: Taxi!

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Shutterbug75 from Pixabay