Nem messze London központjától, Abbey Wood-ban (dél-kelet Londonban) találhatóak egy egykor igencsak méretes apátság romjai.

alt

A terület szinte teljes egészében bejárható, nemrégiben ugyanis megtisztították a romokat és néhány apróbb táblát is elhelyeztek a környéken. Jó tudni, hogy a falakra természetesen nem szabad felmászni, ugyanis a romok állapotát ez erősen roncsolja.

alt

A valamikor itt álló apátságot Richard de Luci alapította 1178-ban, valószínűleg mintegy vezeklésként a Thomas Becket halálában való részvételért. (A történetről részleteket a következő oldalon találhattok: www.magyarkurir.hu/kul…/becket-szent-tamas-puspok-es-vertanu)

1534-ben az itt álló épületek többségét lebontották, miután VIII. Henrik megalapította az anglikán egyházat, mely intézkedés a kolostorok nagyrésznek lerombolásával is járt. A romokat 1910-ben azután végre feltárták majd később visszaállították őket a jelenlegi állapotukba és megnyitották őket a nyilvánosság előtt.

alt

A helyszín egy olyan feltűnő eperfának is otthont ad, amelyet I. James angol király az 1600-as évek elején ültetett el, mely fákkal a korabeli tervek szerint az ország selyemiparát szerette volna megalapozni. A selyemhernyó azonban csak a fehér eperfán tenyészik, míg a király tévedésből mindenfelé fekete eperfát telepített, így selyem sem lett belőle.

A romok egész nap nyitva tartanak, kb. 5 perc járóföldnyire az Abbey Wood állomástól.