London leghíresebb szellemtörténetei

London leghíresebb szellemtörténetei

London egy ódon város, benne sok ódon épülettel és még az épületeknél is régebbi történelmi eseményekkel, városi legendákkal. Vannak sokan akik a szellemtörténetekre csak mint fantáziadús rémmesékre gondolnak, de még ennél is többen vannak talán, akik tudni vélik, hogy ezek a történetek bizony igazak is lehetnek.

by Syarafina Yusof on Unsplash

Most sorba vesszük London leghíresebb szellemtörténeteit, ugyanis a feljegyzések úgy tartják, ez a város a leginkább szellemjárta város a világon. A történetek igazságtartalmáról pedig mindenki maga dönthet.

Boleyn Anna (1501-1536)

A történetet úgy gondolom mindenki ismeri, de pár szóban talán mégis érdemes összeszedni a főbb részleteit. Anna VIII. Henrik király második felesége volt, miatta szeretett volna az uralkodó elválni első feleségétől Aragóniai Katalintól, de ezt VII. Clement római pápa nem engedélyezte. A kettejük konfliktusa vezetett végül ahhoz hogy VIII. Henrik  saját hatáskörben - mint az újonnan létrejött anglikán egyház feje - kimondta a saját válást és egyházilag teljesen elszakadt Rómától. Mindössze három év házasság után azonban felségárulás vádjával a király bitófára küldte Annát és a londoni Tower belső udvarán 1536-ban a hölgynek fejét vették.

A várfagyasztó történet szerint Anna szellemét már többször is látni vélték a Tower belső udvarán, egészen pontosan a Queen's House és a kápolna közötti részen. Ha ez önmagában nem lenne elég riasztó, a források szerint úgy sétál, hogy hóna alatt tartja saját levágott fejét.

Boleyn Anna / commons.wikimedia.org

John Bradshaw (1602-1659)

A férfi neve talán kevésbé ismerős így elsőre, de ha azt mondom ő volt a bíró I. Károly király perében a polgárháború alatt, aki azután az uralkodót halálra ítélte, akkor már lehet hogy sokkal ismerősebben cseng a név. Az uralkodó I. Károly halálos ítéletét 1649-ben hajtották végre, mégpedig Londonban, a Whitehall nevű széles utcán a mai napig is álló épület, a Banqueting House előtti állványzaton, így az összegyűlt tömeg is mindent jól láthatott.

Bradshaw testét halála után a londoni Westminster Abbey épületében helyezték el, de a polgárháborút követő időszakban, amikor visszaállították a monarchiát és I. Károly fia mint II. Károly király trónra került, az új uralkodó első intézkedései között az is szerepelt, hogy a volt bíró testét ássák elő, akasszák fel, majd nyakazzák le.

Az újabb időkben a Westminster Abbey Triforium részén, azaz a nemrégiben megnyílt, majd hét emelet magasan lévő múzeum részen látni vélték, ahogyan Bradshaw alakja körbe-körbe sétálgat.

Westminster Abbey / by Herry Lawford on commons.wikimedia.org

Sir Walter Raleigh (1552-1618)

Sir Raleigh I. Erzsébet királynő legbelsőbb köreihez tartozott és szerencséje egészen addig tartott, mígnem őfelsége 1603-ban meghalt. Az uralkodó elvesztése után hamarosan börtönben találta magát, ugyanis megvádolták az utód, I. Jakab király elleni összeesküvésben való részvétellel, így több mint tíz évet a londoni Tower-be zárva töltött. 1618-ban azonban beteljesedett végzete és a Westminster Palotában (a mai londoni Parlament épülete) lefejezték.

Szellemét azonban érdekes módon nem a Parlamentben, hanem a londoni Tower épületén belül, a Tower Green rész épületeiben vélik látni, ahol alkalmanként bögréket dobál a falhoz és a Queen's House női vendégeit lökdösi ki az ágyukból éjszaka.

Queen's House / By Dietmar Rabich commons.wikimedia.org

Sarah Whitehead (avagy a 'A fekete apáca')

A londoni Bank of England épületében dolgozó Philip Whitehead-et 1811-ben hamisításon kapták, így a következő évben fel is akasztották. A húga Sarah Whitehead azonban ezután rendszeresen megjelent az épületben talpig feketébe öltözve és követelte a hatalmas vagyont, melyet véleménye szerint a bank vezetősége tart vissza, pedig ő annak jogos örököse. Hét évvel később a bank vezetősége igen megelégelte a rendszeres látogatásokat, így számára egy nagyobb összeget ajánlottak arra az esetre, ha távoltartja magát az épülettől.

Sarah életében így is tett, de halála után állítólag több alkalommal is látni vélték az épületben a talpig feketébe öltözött kísértetet.

by Dele Oke from Pixabay

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Pete Linforth from Pixabay

Read more