Azt mondják, hogy nagy London (azaz London és külterületei együtt) 47%-a zöld felület. Ez egy igen magas szám, de ha Londonban sétálgatunk akkor valóban így is érezhetjük, mert szinte egymást érik a kisebb-nagyobb parkok.

Van azonban néhány park a városban ami magán kézben van, azaz vagy teljesen elzárt a látogatók elől, vagy mégiscsak látogatható ingyen, esetleg némi belépő fejében. Nézzük meg ezek közül az 5 legizgalmasabbat.

Buckingham Palace parkja - 17 hektár
A park a Buckingham Palotához tartozik, azaz a mindenkori uralkodó magánparkjának számít. Ez azt jelenti, hogy a királyi családon kívül benne látogatók csak meghívásos alapon tartózkodhatnak, például az évenként megrendezésre kerülő Buckingham Palace Party alkalmával. A park legszebb részei közé tartozik a több mint 2.5 km hosszú kaviccsal felszórt sétaútvonal és egy kis kerti tó amelyet a Hyde Parkban lévő Serpentine nevű tó táplál. Található itt még egy igen koros eperfa is, melyet állítólag még I. James királynak ültettek a 17. században. Ezen kívül van itt egy 4.5 méter magas kőből készült váza is, a "Waterloo Vase", amelyet eredetileg Napóleonnak készítettek dicsőséges csatái emlékére, de azután mégiscsak ide került a Buckingham Palotába, miután a brittekkel szemben csatát vesztett.

Waterloo Vase // scoopnest.com

Lambeth Palace - 4 hektár
Maga a Lambeth Palota a Canterbury érsek londoni hivatalos lakhelye, egy hozzávetőleg 800 éves épület. A parkja igazán impozáns, pedig hivatalosan mindössze három ember tartja karban. Természetesen azért az önkéntes munkát szívesen látják és talán ez is a legegyszerűbb módja annak hogy valaki körbe nézhessen odabent, ugyanis a kapukat csak ritkán nyitják meg a nagyközönség előtt.

Lambeth Palace  // lambethpalacelibrary.org

Chelsea Physic Garden - 1.6 hektár
Az ország második legöregebb botanikus kertje (a legrégebbi Oxfordban található), 1673-ban alapították hogy a korabeli gyógyszerész tanoncoknak legyen egy gyakorló kertje. Magát a kertet egy magas kőkerítés veszi körbe, de belépődíj ellenében látogatható amiről ezen a linken tájékozódhattok.

Chelsea Physic Garden  // https://idegenvezetes-london.hu

Inner Temple Garden - 1.2 hektár
Széles pázsitok, óriás platánfák és Londonban ritkán látható naspolya-, birs- és eperfák várják az ide látogatókat. Maga a terület valójában a városban található ügyvédek magánparkja, de azért a széles publikumnak is rendszeresen megnyitják azt, egészen pontosan hétköznapontként, 12.30 és 15.00 óra között.

Inner Temple Garden // evensi.uk

Aubrey House, Kensington - 0.8 hektár
Az összes eddig említett park közül is a legelzártabb és csak keves tudják, hogy egyáltalán létezik. Áll ugyanis egy ház a londoni Holland Park mellett, amely a 18. században Grosvenor 1. grófjának az otthona volt és akinek a jelenleg is élő egyenes ági leszármazottja a 1991-ben született Hugh Grosvenor (azaz Westminster 7. grófja). Az épület tulajdonosa jelenleg viszont nem a Grosvenor család, hanem egy bizonyos író, kiadó és filantróp hölgy (olyan ember, aki tevékeny módon szereti embertársait: segít, jótékonykodik) Sigrid Rausing. Róla annyit érdemes tudni, hogy svéd gyökerekkel rendelkezik, ő örökölte édesapjától a vagyont ugyanis ők a tulajdonosai a Tetra Pak nevű csomagolóanyag gyárnak. A park sohasem látogatható és képet sem igen találni róla az interneten.

Sigrid Rausing // bbc.co.uk

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota