Látogatható a londoni Parlament

Látogatható a londoni Parlament

Ha látogatók érkeznek Londonba, akkor az Egyesült Királyság parlamentjének épülete egyszerűen megkerülhetetlen látnivaló, nem csak mérete de elhelyezkedése és fontossága okán is. A Parlament egy téren áll az Elizabeth Tower-rel (amit sokan tévesen ugyan de Big Ben néven ismernek) valamint a Westminster Abbey (azaz a Westminster Apátság) épületével.

Az év nagy részében maga a Parlament épülete látogatható, jegyeket pedig ide kattintva tudtok foglalni.

A látogatás összességéban 90 perc amit teljesíthettek élő vezető segítségével avagy egyéni bejárással, audio guide segítségével. Az élőszavas vezetés csak angolul elérhető, míg az audio guide beszél angol, wales-i, francia, német, spanyol, olasz, mandarin, orosz és portugál nyelveken.

A séta alatt a következő helyiségek járhatóak be:
* House of Commons - alsóház, ahol a választott képviselők dolgoznak
* House of Lords - felsőház, ahol a nem választott tagjai a parlamentnek dolgoznak
* Westminster Hall - az épüetegyüttes legrégebbi része

Alsóházi terem / UK Parliament, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

A parlamenti hivatalos helyszíneken kívül egy másik, kevésbé ismert túrát is végigjárhatunk az épületben, ami a mindenkori házelnök rezidenciáján (State Apartments of Speaker’s House) vezet minket keresztül.

Jegyeket pedig ide kattintva tudtok foglalni.

Ez a 75 perces, teljesen akadálymentesített séta minden esetben vezetővel, angol nyelven hallgatható meg és a következőket tartalmazza:
* megtekinthető a páratlan műkincsgyűjtemény, közte a megelőző korok 46 házelnökének portréja
* Grand Staircase - azaz a nagy lépcsőház* Crimson Drawing Room - azaz az egyik fogadószoba* State Dining Room - az ebédlő ahol az állami fogadásokat tartják* State Bedroom - a mindenkori uralkodó hálószobája abban az esetben ha az épületben éjszakázott
* Westminster Hall - az épüetegyüttes legrégebbi része
* Speaker's State Coach - a házelnök díszes hintója

Felsőházi terem / UK Parliament, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

A foglalt időpontok előtt 20 perccel már érdemes megjelenni, mert az épületbe való belépéshez át kell menni egy biztonsági ellenőrzésen is.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf