Nem is olyan régen a dél-londoni West Norwood temetőben tettem egy majd 3 órás séta túrát egy, a helyszínt kitűnően ismerő ma már nyugdíjas vezető segítségével. El kell ismerni, hogy az ilyen helyek a történelem és a várostörténet olyan keresztmetszetét adják, melyet nehéz bárhol máshol a városban ilyen koncentrációban megtalálni.

A séta egészen a helyi krematórium alatti katakombákig vezetett, mely egy igazi viktoriánus csodavilág. Aki szereti a kicsit sejtelmes, de mégis lenyűgöző és tiszteletet követelő helyeket, azoknak kiemelten ajánlott célpont.

alt

London a történelem során mindig is nagyobbacska városnak vagy egyenesen kora metropoliszának számított így mindenképpen gondoskodni kellett az évszázadok alatt eltávozott lakosok elhelyezéséről is, így egy-egy városi sírkert idővel meglehetős méreteket öltött.

Magyarországon a városok, falvak szélén, templomok mellett, de általában a lakott terület végén találjuk a temetőket, de mivel London az elmúlt évszázadok alatt rohamosan terjeszkedett, az egykori városszélek ma már jócskán a belvároshoz közeli kerületek közepét képezik, így nem egy temetőt ma már a városban, lakott területen, házak között találunk.

alt

A 19. században, a város megállíthatatlan terjeszkedése miatt új temetőkre lett szükség, ekkor kezdték el építeni a “Csodálatos hetek” néven ismert hét varázslatos temetőt, melyek a következők: Kensal Green, West Norwood, Brompton, Highgate, Nunhead, Abney Park and Tower Hamlets.

alt

alt

A West Norwood temető baráti köre havi rendszerességgel kínál temetői sétákat érdekesebbnél érdekesebb történetekkel füzérezve de havonta egyszer a szerencsések még a katakombákba is lejuthatnak, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Ahhoz hogy egy ilyen túrán részt vehessünk, éves tagdíjat kell váltsunk, de senki ne ijedjen meg, ez mindössze £5. További tudnivalókat ezen linken találtok: www.fownc.org/events/