Maga a viktoriánus kor, azaz Victoria királynő uralkodásának ideje (1837-1901) elképesztően sok érdekességet rejteget, melyek sorába ezen történet is remekül beleillik.

alt
Victoria királynő

Manapság senki sincs azon meglepődve, hogy kaphatóak úgynevezett sváci bicskák, azaz olyan zsebbe való vágó eszközök, amelyek egy sor egyéb praktikus funkcióval és kiegészítővel is el van látva. Volt azonban a viktoriánus hölgyeknek is valami nagyon hasonló szerkezete, még akkor is, ha erről mostanában már keveset hallani.

alt

Attól függően gazdájának mire volt leginkább szüksége a mindennapokban, tartalmazhatott tűket, gyűszűt, mérőszalagot, de akár hőmérőt, aprópénzt, púdert, parfümöt vagy bármi egyebet. Használatukat azonban némi ellentmondás is övezte, ugyanis nem mindenki tartotta őket nélkülözhetetlen kiegészítőnek, kinézetük azonban időnként annyira művészi volt, hogy nehéz volt róluk lemondani.

Maga a tárgy gyakorlatilag egy gyönyörűen díszített fém lánc, melyre különböző dolgokat akaszthattak, a ruhához pedig deréktájon erősítették.

alt

Elnevezése meglehetőse franciás, “la chatelaine”, ugyanis a középkorban maga a chatelaine hordta magánál egy adott kastély (chateau) kulcsait, egy ehhez sokban hasonló láncon.

A korban a legnépszerűbb ékszerészek mind készítettek és értékesítettek chatelaine-t, többek között a Tiffany, Liberty, Boucheron, Faberge és a Lalique is. Ezek különleges darabok voltak, gyémántokkal és más drágakövekkel díszítve, de természetesen készültek sokkal egyszerűbb darabok is a szegényebb rétegeknek.

alt

A díszítésen túl a szimbólumok is nagyon fontosak voltak, azok az üzenetek amelyeket ezek a kis divat láncok közvetítettek, így rendszeresen megtalálható volt rajtuk a hit-remény-szeretet (horgony-szív-csillag) minta.

Az igazán szép chatelaine-okat nem csak házon belül használták, sőt voltak olyanok melyeket kimondottan a bálakra terveztek, hogy mint egy kis ékszer feldobja a ruha vonalát. Ezekben első sorban kis üvegcse parfümöt tartottak, apró legyzetfüzetet, ceruzát, zsebkendőt és némi aprópénzt.

alt

A 19. század második felére a chatelaine nagyrészt kiment a divatból, egyrészt mert a hölgyek kézitáskája megnőtt, másrészt mert megjelentek a zsebek és a ruhák szabása is megváltozott.