Különleges muskátlik a Buckingham Palota előtt

Különleges muskátlik a Buckingham Palota előtt

Bármely évszakban ha a londoni Buckingham Palota környékén és a mellette található St James's Parkban sétálunk, elképesztő precízséggel és ízléssel összeválogatott virágágyásokkal találkozhatunk.

Nem véletlen, ugyanis az itt található ágyásokat a Royal Gardeners, azaz a Királyi Kertészek csapata tartja karban, több más királyi parkban található kerttel együtt. Nem csak a csodás pázsitot ápolják, de a rendszeres szegélynyírástól kezdve egészen a gyomlásáig, gazolásig, az újravetésig és a fejtrágyázásig terjed a felelősségük.

photo by Idegenvezetés London

A Buckingham Palota előtt található Memorial Gardens Viktória királynő emlékezete és 1901-ben, halála évében létesítették. A virágágyások formája félköríves a központi Viktória emlékmű körül.

Az ültetési ütemterv a hagyományos szezonális mintát követi, amely minden évben ismétlődik. Egy-egy ültetés körülbelül 2 hetet vesz igénybe, és az ágyások nyáron történő újratelepítéséhez hozzávetőlegesen 22 500 növényre van szükség.

photo by Idegenvezetés London

Ha azt gondoltátok, hogy a londoni Buckingham Palota előtti emlékparkba ültetett muskátlik csak véletlenül olyan különlegesen pirosak, akkor most elárulok egy titkot. A muskátlik a palota őrök (King's Guards) megegyező színű egyenruhájához passzolnak, ugyanis komoly és hosszan tartó nemesítés során egyeztették a két árnyalatot.

Az ágyások közepén pompázó muskátlik nevelgetése kb. 9 hónapig tart míg kiültethető állapotba kerülnek, így ezeket a növényeket még az előző év szeptemberében el kell hogy ültessék a Hyde Parkban található Hyde Park Nursery üvegházaiban.

​A kertészet sajnos nem látogatható és a speciális színű muskátlikból sem lehet sehol vásárolni, ugyanis azokat oltalom védi és kizárólag királyi parkokat díszíthetnek.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover photo: Varun Pabrai, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Read more