Különleges vezetett túra a West Norwood temetőben, egészen a katakombákig!

Sokak számára talán kissé furcsán hangzik, hogy Londonban még a temetőkben is tartanak vezetett sétatúrákat, de ahhoz hogy ezt valóban megértsük, érdemes egy kicsit a londoni temető történelembe is betekinteni.

alt

London a történelem során mindig is nagyobbacska városnak vagy egyenesen kora metropoliszának számitott így mindenképpen gondoskodni kellett az évszázadok alatt eltávozott lakosok elhelyezésérol is, így egy-egy városi sírkert idővel meglehetős méreteket öltött. Magyarországon a városok, falvak szélén, templomok mellett, de általában a lakott terület végén találjuk a temetőket, de mivel London az elmúlt évszázadok alatt rohamosan terjeszkedett, az egykori városszélek ma már jócskán a belvároshoz közeli kerületek közepét képezik, így nem egy temetőt ma már a városban, lakott területen, házak között találunk.

alt

A 19. században, a város rohamos terjeszkedése miatt új temetőkre lett szükség, ekkor kezdték el építeni a "Csodálatos hetek" néven ismert hét varázslatos temetőt, melyek a kovetkezok: Kensal Green, West Norwood, Brompton, Highgate, Nunhead, Abney Park and Tower Hamlets.

alt

Minden temető érdekes történetekkel szolgál a benne nyugvó ismert vagy kevésbé ismert emberek által, de avatott helyi vezetők talán napokig is tudnának anekdótázni a furcsa Viktoriánus időkről. A West Norwood temető baráti köre havi rendszerességgel kínál temetői sétákat érdekesebbnél érdekesebb történetekkel fűzerezve de havonta egyszer a szerencsések még a katakombákba is lejuthatnak, melyek egyébknt zárva vannak a nagyközönség előtt. Ahhoz hogy egy ilyen túrán részt vehessünk, éves tagdíjat kell váltsunk, de senki ne ijedjen meg, ez mindössze £5.

További tudnivalókat az alábbi linken találtok: http://www.fownc.org/events/

  1. www.cwgc.org

  2. assets.londonist.com

  3. media.timeout.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!