Maga a név lehet hogy nem mond túl sokat így elsőre, de ha megismerjük kicsit közelebbről a bamutatott maradványok történetét, azonnal rájövünk, hogy újabb kincset rejtegetett London földje.

Először is utazzunk vissza az időben úgy hozzávetőleg 2000 évet, egészen a Római Birodalom koráig. Azért eddig, mert ha esetleg még nem hallottátok volna, Londont a rómaiak alapították, akkoriban Londinium néven. A Római Birodalom hatalmas volt, olyannyira, hogy nyugati sarka egészen a mai bit szigetekig nyúlt.

alt
Londinium rekonstruált képe

Tehát a rómaiak megalapították a várost, mivel itt a Temze kanyarulatában egy igazán jól védhető és stratégialilag is fontos területet találtak. 200 évvel érkezésük után, az akkor Mithras istenséget imádó rómaiak templomot emeltek istenük tiszteletére. Na ezt a valamikori templomot, vagyis annak maradványait tárták fel nem is olyan régen és alakítottak ki egy igazán különleges bemutatót.

alt

Na de ki is volt Mithras?
Mithras kultusza majdnem minden elemében klasszikus: görög (hellenisztikus) és római. az indiaiak szerint Mithra gyűlöli a hazugságot, védelmezi a szerződést, hallhatatlan és mindenhol jelen van. Kedves, emberközeli isten, amelynek népszerűsége máig töretlen India bizonyos részein. Mithras római kultusza a Kr.u. 1. században a görög misztériumvallások, a megváltást hirdető kis vallási csoportok és az egzotikussággal hódító vallások által alkotott változatos „piac” nyújtotta egyik lehetősége volt az ókori ember számára. Első hangzásra rengeteg hasonlóságot vélhetünk felfedezni Jézus Krisztus és Pál apostol tanai, valamint Mithras kultusza között, ám ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis mindkét vallási mozgalom a Kr.u. 1. században formálódott. A Mithras-kultusz sajátossága azonban, hogy – eddigi ismereteink alapján legalábbis – csak férfiak számára volt nyitott, igaz, ott a társadalom minden szegletéből (szenátorok, kereskedők, rabszolgák, lovagok, katonák) találunk híveket. A 4. század végén azonban a többi nem-keresztény vallással együtt betiltották, így Európában Mithras tisztelete hamarosan megszűnt.

alt
Mithras isten ábrázolása

Érdekes adalék, hogy az egyik legnagyobb mithraista ünnep december 25-e volt, a téli napforduló, a Nap újjászületésének napja (die natalis Solis invicti Mithra). A keresztények sok mással együtt ezt az ünnepet is átvették, karácsonynak átnevezve, de megőrizve a Mithrász kultusz legtöbb jellegzetességét.

2010 decemberében Londonban nagyszabású építkezésbe fogtak a City of London területén - azaz a történelmi óváros utcáin - ugyanis egy hatalmas székházat terveztek ide a Bloomberg cégnek. Az alapok ásása közben rendkívüli módon vigyáztak a már korábban felfedezett római kori maradványokra, majd a terveket is úgy készítették el, hogy az alaksorban egy kis interaktív bemutatót tudjanak kialakítani, mely előzetes foglalás után bárki által ingyen látogatható.

alt

alt

alt

Helyet a következő oldalon tudtok foglalni: https://www.londonmithraeum.com/