Különleges londoni múzeum: a Jimi Hendrix és Händel múzeum

Különleges londoni múzeum: a Jimi Hendrix és Händel múzeum

Az évszázadok során Londonban igen sokan megfordultak, közöttük számos ismert ember is, akik azután hosszabb-rövidebb időre le is telepedtek a városban.

Közéjük tartozik például Jimi Hendrix is, aki 1968 július elején költözött a Brook Street 25 szám alatti londoni bérelt lakásba, akkori barátnője, Kathy Etchingham társaságában.

Warner/Reprise RecordsUploaded by We hope at en.wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Jimi-t 1966 szeptemberében Chas Chandler menedzser hozta Londonba, ahol Hendrix gyorsan szerzett hírnevet a londoni klubokban, valamint az Egyesült Királyság egyéb koncert helyszínein is, ahol mind viharos sikert ért el.

A zenész határtalanul boldog volt, úgy tekintett a kis lakásra, mintha csak a sajátja lett volna, az előzőekben ugyanis a rengeteg koncertezés miatt sehol sem töltött elegendő időt ahhoz, hogy bárhol is hosszabb távra letelepedhessen.

A következő három hónapban Hendrix a lakást használta londoni bázisaként, interjúkat adott ott, új dalokat írt, és felkészült februári koncertjére a Royal Albert Hallban.

A pár végre megtehette hogy a sajtó állandó zaklatásától távol tarthatták magukat és végre volt idejük egy kis magánéletre is. Ettől függetlenül persze Hendrix rengeteg időt töltött a stúdióban és a rendszeres koncertezést sem adta fel, de végre lehetősége volt egy kicsit jobban ellenőrzése alá vonni a saját életét.

Otthon lazításként sokszor játszott a gitárján vagy próbált új számokat összehozni, mely időszakban szivesen fogyasztott némi alkoholt is, inspiráció céljából. Az utókor számára feljegyezték, hogy sokszor lusta volt felmenni az emeleten található konyhába, így gyakran a lenti ablakpárkányon hűtötte a söröket.

Természetesen az állandó cigarettázás sem maradhatott el, első sorban a Benson & Hedges fajtájú dohányt kedvelte de gyakran valami mentolosra is rágyújtott. Új angol szokásokat is felvett, például Londonban kezdett el rendszeresen teázni is.

Sajnos a pár 1969-ben szakított és kevesebb mint egy éven belül Hendrix már halott volt, az ellentmondásos hírek szerint halálát kábítószer túladagolás okozta.

Az épületben berendezett állandó kiállítás betekintést enged a  legendás zenész három szobájába, többek között a pár közös hálószobájába is, ahol a gitár fenomén alkalmanként olyan hangerővel gyakorolt, hogy a hangfalai tönkre mentek bele. A berendezés teljesen authentikus, Kathy a legenda akkori volt barátnője segített a helyiségek végső képének kialakításában.

Azonban a Brook Street-i épületnek nem Jimi Hendrix volt az egyetlen méltán híres lakója, őt ugyanis majd 300 évvel megelőzte George Frideric Händel a német felmenőkkel rendelkező barokk zeneszerző.

Thomas Hudson, Public domain, via Wikimedia Commons

A korban művészetét nagy becsben tartották, 1713-tól Händel évi £200 juttatást kapott mecénásától az angol Anna királynőtől, majd miután Händelt 1713 májusában hivatalosan elbocsátották hannoveri posztjáról élete hátralevő részét Angliában élte le, és 1727-ben brit állampolgárságot is szerzett.

A híres zeneszerzőt 1717-ben bízták meg, hogy írjon zenét egy királyi bálhoz, amikoris megkomponálta a The Water Music-ot. Nem sokkal ezután, egészen pontosan 1918-ben megalkotta első angol nyelvű színpadi műveit: az Acis és Galatea pásztorművet és az első angol oratóriumot, az Esthert.

Händelt 1719-ben nevezték ki London első olasz operatársulatának, a Royal Academy of Music-nak a zenekarmesterévé. A következő 40 évben mintegy 31 operát írt a londoni színpadra, köztük a Giulio Cesare-t (1723), az Orlandót (1733), az Ariodantét (1735), az Alcinát (1735) és a Serse-t (1738).

A Handel Hendrix House címe: 25 Brook Street, London W1K 4HB

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more