Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy Londonban a házak belső terei kisebbek mint amihez akár Magyarországon is szoktunk. Ennek egyik oka, hogy egy igazi nagyvárosról beszélünk, lakosainak száma mára közel van a 9 millióhoz, így minden talpalatnyi területre szükség van a rengeteg ember elszállásolásához.

Ám még ilyen körülmények között is extrém aprónak számít a város legkisebb háza, amelyet a Hyde Park Place 10-es szám alatt találunk, maga az épület alig néhány téglával szélesebb mint a bejárati ajtó.

twitter.com/dylka

Az épület ma már Tyburn kolostor része, így technikai értelemben nem is számít már különálló épületnek, története azonban mindenképpen figyelemre méltó.

A városi legendárium úgy tartja, hogy az eredetileg a két kúria közötti átjárót építették be, megakadályozván, hogy a sírrablók a szűk kis sikátoron át eljuthassanak a Szent György temetőbe, mely az épületek hátsó traktusában volt található. Az igazság azonban az, hogy valószínűleg a szolgálók lakhelyéül épült, akik a szomszédos kúriák valamelyikében dolgoztak. A története során egy alkalommal ugyanis értékesítették is, a mellette álló Hyde Park Place 9-es számú épület részeként.

intagenewsdaily.com

1933-ban egy újságcikk tudósított róla, hogy a már 15 éve lakatlan épület újra eladósorba került, benne két szobával, melyek 9,7 méter x 1.2 méteresek voltak, azaz inkább emlékeztettek egy-egy csőre semmint szobákra. Közöttük az átjárás egy létrán volt lehetséges. A felső szobát ketté választották, így gyakorlatilag 3 helyiséget alakítottak ki az apró térben.

businessinsider.com.au

A II. világháború alatt az épületet végül megkapta a Tyburn kolostor, ahová a mai napig is tartozik, azonban eredeti vörös téglás homlokzatát az évtizedek alatt is megtartották, így áll ott a mai napig is.