Londonban 2008-ban rendezték az első Classic Boat Festival-t (azaz Klasszikus hajók fesztiválját) a Tower of London melleti St. Katherine Docks kikötőben.
50 St Katharine's Way, St Katharine's & Wapping, London E1W 1LA

alt
sectorlight.com

Minden évben több mint 40 vitorlás és motoros hajó mutatkozik be a három napos fesztivál keretében.

alt
trendyguide.files.wordpress.com

A látogatóknak alkalmuk lehet a hajókat belülről is szemügyre venni, valamint a tulajdonosokkal egy kicsit elcsevegni. Jelen lesznek a történelmi jelentőségű ’Dunkirk Little Ships’ egyesület tagjai is, akik gyakorlatilag azokat a hajókat gondozzák még ma is, melyek részt vettek a nevezetes Dynamo-hadműveletben Dunkerque-nél.

Na de hogy mi is volt ez a hadművelet pontosan?
A hadművelet nevét arról a dinamóról kapta, amely a brit haditengerészet főhadiszállásának helyet adó doveri vár áramellátását biztosította a háború alatt. A "Dinamó" hadművelet (angolul: Operation Dynamo) a második világháborúban több mint 300.000 szövetséges (brit, francia és belga) katonát mentettek ki a német csapatok által körbezárt Dunkerque térségéből 1940. május 26. és június 3. között. Az evakuálásban több mint 850 különféle hajó vett részt, köztük a Brit Királyi Haditengerészet hadihajói, halászhajók, magánjachtok és utasszállító hajók is.

alt
3.bp.blogspot.com

A fesztiválon olyan különleges hajót is alkalmatok lehet meglátogatni, mint a ’Thames on Lady Daphne’, mely egy 1923-ban épült, ma már történelminek számító fa árbócos, eredeti funkcióját tekintve kereskedelmi hajózásra szánva. Akkoriban több ezer hasonló hajót építettek, de mára már kevesebb mint 40 működőképes és csak 10 olyan létezik, mely alkalmas személyszállításra is. A fesztivál alatt a Temzén ringatózva még a Tower Bridge is felnyílik majd neki.

A fesztivál ideje alatt a felnőttek £22-ért, míg a gyerekek £16-ért hajókázhatnak a történelmi bárkával. Jegyet itt tudtok venni.

alt
3.bp.blogspot.com

Ilyen remek hajók között azonban ne feledkezzünk meg Őfelsége II. Elizabeth 'Gloriana' nevű evezős bárkájáról sem, melyet megtévesztő kinézete ellenére nem igazán régi, a 2012-es gyémánt jubileuma tiszteletére építettek.

Hogy mi is az a gyémánt jubileum?
Hát Őfelsége 60. uralkodóként eltöltött éve! Azóta ezen éveinek száma 67-ra gyarapodott, mellyel ő minden idők leghosszabb ideig trónon ülő brit uralkodója. A világon csak egy uralkodó szárnyalta túl Elizabeth rekordját, egy bizonyos King Bhumibol Adulyadej, Thailand királya aki 70 év uralkodás után 2016-ban távozott, így jelenleg II. Elizabeth a leghosszabb ideje trónon ülő, élő uralkodó.

alt
thamessailingbargeparade.com

A történelemben egyébként létezett már egy Gloriana névre keresztelt királyi bárka, melyet 250 évvel ezelőtt építettek, ez az új hajó az ő mintájára, de nem a másolataként épült. A történelmi királyi bárkákról itt olvashattok.

alt
i.ytimg.com

A parton természetesen kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, de akár a kajakozást is kipróbálhatjátok.

Részleteket az esemény honlapján böngészhettek: The Classic Boat Festival

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota