A brit uralkodóról, II. Erzsébetről számtalan képet láthattunk már magazinokban, internetes portálokon vagy videókban de ha valaki jól figyelt akkor felfedezhetett ezeken a felvételeken néhány visszatérő motívumot is. Sok más mellett, most azokra az ékszerekre gondolva, melyeket jeles alkalmakkor visel.

A 2019-es karácsonyi uralkodói beszéd alkalmával, a windsori kastély egyik feldíszített szobájában üldögélő királynő a csak 'The Prince Albert Sapphire Brooch' (azaz magyarul az Albert herceg zafír brossa) néven ismert ékszert viselte.

The Prince Albert Sapphire Brooch  / hu.pinterest.com

A melltű nagyméretű kék zafírját 12 kisebb gyémántkő veszi körül és az ékszer Victoria királynő halála után került a korona tulajdonába.

A történelmi események során viselte
* Victoria királynő
* fia, VII. Edward király dán származású felesége Alexandra királyné
* fia, V. György király felesége a magyar felmenőkkel is rendelkező Mária királyné
(a magyar vérvonalról ide kattintva olvashatsz)
* fia, VI. György király felesége Erzsébet királyné (azaz II. Erzsébet édesanyja, az Anyakirályné)
* valamint jelenleg II. Erzsébet őfelsége is

balról: Victoria királynő, Mária királyné, az Anyakirályné, II. Erzsébet királynő  / news.yahoo.com

II. Erzsébet 1952 óta számtalan eseményen jelent meg a történelmi brosst viselve, többek között unokája Vilmos herceg keresztelőjén 1982-ben, az első és utolsó találkozóján John F. Kennedy amerikai elnökkel valamint alkalmanként a Royal Ascot derbin is.

Vilmos herceg keresztelője, 1982 / cheatsheet.com

Az ékszer története 1840-ben kezdődött, amikor Albert herceg ajándékba vitte azt Victoriának az esküvőjük előtti napon. Az arany foglalatban pihenő gyönyörű zafír bross azonnal elnyerte az akkor már királynő Victoria tetszését. így másnap az esküvői ruháján viselte is azt, méghozzá egy olyan gyémánt ékszerrel párosítva, melyet a török szultántól kapott.

Sajnos a történelmi feljegyzésekből hiányzik az információ, hogy hol készülhetett, a szakértők úgy gondolják, hogy vagy Angliában, vagy Albert szülőhazájában, Németországban.

Victoria királynő esküvői ruhája rajta a brossal  / https://twitter.com/

A következő 20 évben Victoria rendszeresen viselte a brosst, de Albert 1861-ben bekövetkezett halála után már szinte egyáltalán nem került elő, csakúgy mint a többi tőle kapott ékszer sem.

Persze ettől függetlenül tisztában volt az ékszer jelentőségével, és bár nem hordta a brosst de végakaratában megemlítette és a koronára hagyományozta azt. Az Egyesült Királyságban azon ékszerek amelyek megkapják a 'heirloom of the crown' (azaz a 'korona öröksége') címet, a jövőben kizárólag regnáló királynők vagy királynék ruházatát ékesíthetik, más nem hordhatja őket.

II. Erzsébet karácsonyi üzenete, 2019 / cbc.ca

Albert még életében mind az öt lányának készíttetett hasonló brosst, de azok a történelem során többször is gazdát cseréltek. Egy alkalommal egy árverésen feltűnt az egyik, amelyet II. Erzsébet visszavásárolt és később saját lányának, Anna hercegnőnek adományozott.

Anna hercegnő édesanyjával  / hellomagazine.com

Azonban ha figyelünk, akkor néhány évtizede a zafír brosshoz nagyon hasonló másik ékszer is feltűnt a királyi hölgyek újján, mégpedig Lady Diana eljegyzési gyűrűje, melyet a családban Kate Middleton örökölt tovább. A hasonlóság nem a véletlen műve, ugyanis Károly herceg a történelmi bross után inpirálódva készíttette el Diana eljegyzési gyűrűjét.

hu.pinterest.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota