A kérdés maga zavarba ejtő lehet, mert hát mit is jelent az, hogy kié London. Nyilván azoké akik itt élnek, formálják mondhatnánk, de most másra gondolok. Kié London pénzügyi értelemben? Ki a tulajdonosa magának a földnek London városa alatt? Na ez már sokkal érdekesebb kérdés.

alt

A brit földtulajdonosi viszonyok sokban eltérnek a magyarországi helyzettől, otthon ugyis ha az ember házat vesz akkor ahhoz automatikusan jár az a földterület is, amelyen fizikailag a ház áll. Itt Londonban pl. a helyzet ennél jóval összetettebb, ugyanis vannak esetek amikor csak a házat vásároljuk meg, maga a föld amin áll nem eladó. Annak tulajdonjoga valaki másnak a kezében van, aki viszont a használat után minden 50-100 évben tetemes összegeket kasszíroz.

alt

A legnagyobb földbirtokos a Crown Estate (azaz a Koronabirtok társaság), a Church Commissioners (Egyházbirtokosok) és néhány igen prominens, arisztokrata család. Mivel a vagyon a magas társadalmi osztályokban leginkább örökléssel kerül a fiatalabb generációk kezébe és nem vásárlással, így nagyon nehéz feltérképezni, hogy egyes családok mekkora összeg felett is rendelkeznek.

alt

A brit mértékegység azaz az acre (angol hold) hozzávetőleg 4047 m2-t jelöl, mely terület becsült értéke Londonban kb. £100 millió ami évről-évre emelkedik.

Annak aki szereti a számokat, álljon itt egy hozzávetőleges lista azokról az előkelőségekről akik komoly földterületet birtokolnak Londonban.

Duke of Westminster - 300 acre (Mayfair és Belgravia városrész környékén)
A herceg Gerald Cavendish Grosvenor 2016-ban halt meg 64 éves korában dúsgazdagon, a Forbes magazin szerint £8.3 milliárd fontot hátrahagyva. Ezzel az összeggel a világ 68. leggazdagabb embere volt, az Egyesült Királységban pedig a harmadik.
alt
Gerald Cavendish Grosvenor

Baron Howard de Walden - 110 acre (Harley Street környékén)

Viscount Portman - 110 acre (Harley Street környékén)

Earl Cadogan - 90 acre (Chelsea városrész környékén)

Mr Paul Raymond - 70 acre (Soho városrész környékén)

HRM Prince Charles - 40 acre (Kennington városrész környékén)
alt
HRM Prince Charles

Marquess of Salisbury - 20 acre (Leicester Square környékén)

Baron Rothchild - 4 acre (Paddington városrész környékén)
alt
Baron Rothchild

Egy megbízható brit magánbirtok-adatbázis összeállítása azonban roppant nehézségekbe ütközik: Anglia és Wales területének 40%-át tulajdonosuk egyáltalán nem jegyeztette be, a földhivatal adatai szerint pedig vidéki földterületek és épületek több mint fele egyáltalán nincs nyilvántartva.

alt

A törvény szerint azonban az el nem adott és jelzáloggal nem terhelt földet nem kell bejegyeztetni, így azoknak a birtokoknak a tulajdonosai, amelyek száz évig nem cseréltek gazdát, továbbra is titokban maradhatnak. Ez nem is csoda, hiszen különösen a híres emberek és arisztokraták el akarják kerülni, hogy részletek kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonukban lévő földekről és ingatlanokról.