Talán nem túlzás azt állítani, hogy Őfelsége II. Erzsébet királynő a világ legismertebb asszonya. Hajlott kora ellenére meglehetősen aktív, rengeteg eseményen feltűnik és minden alkalommal tökéletes eleganciában. A jelek szerint gyakorlatilag minden szín jól áll neki és meglehetősen sűrűn visel élénk árnyalatokat is.

refinery29.com

Sokan azt gondolják, hogy ez talán a kissé különc stílusa miatt lehet, pedig a valóság az, hogy szinte "kötelező" harsány színekben megjelennie, csak hogy az alattvalók már messziről tudják, merre mozog éppen. Elvégre az igazi nagy tömegeket ő vonzza, kellemetlen lenne ha találgatni kellene vajon melyik alak is lehet ő.

theguardian.com

A pletykákkal ellentétben azonban nem visel minden alkalommal új ruhát, a kedvenc darabjait éveken át hordja. Ha már többé nem tart igényt egy kreációra, akkor azt az egyik öltöztetőjének adja, aki vagy megtartja azt saját ruhatárában, vagy eladja. A szabály azonban az, hogy minden cimkét el kell tüntetni a ruhákból, semmi sem utalhat rá, hogy tulajdonosa valamikor Őfelsége volt. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki hozzájuthat a ruhákhoz, arról azonban hogy az valaha az uralkodóhoz tartozott, valószínűleg soha semmit nem fog megtudni.

steemit.com

A királynő ruhatárának legnagyobb részét udvari ruhatervezője és öltöztetője Angela Kelly és csapata készíti a Buckingham Palotában. Angela 1993-ban került az udvarhoz miután egy brit diplomata házvezetőnője volt és azóta is szorosan együtt működik Őfelségével. A királynő állítólag nagyon otthonosan mozog a kelmék világában így nem csak elfogadja az ötleteket, hanem ő maga is tevékenyen részt vesz a tervezésben.

Angela Kelly // graziadaily.co.uk

Angela papíron általában 3-4 különböző ruha tervet készít a királynő által kiválasztott kelméből, majd előzetes megbeszélés után elkészíti a szabásmintát. A ruhát egy modellen próbálják, akit pontosan II. Erzsébet méretében készítettek el, de hogy mik is ezek a méretek, az szuper titkos.

A ruhák prototípusát egy átlagos kelméből készítik, hogy láthatóvá váljon minden esetleg alakításra szoruló részlet és csak ezután szabják ki és varrják meg a választott anyagból. Az elkészült ruhákat azután négyesével, ötösével próbálja a királynő - összesen nagyjából fél napon át - mert időgazdálkodás szempontjából ez a legmegfelelőbb beosztás.

goodhousekeeping.com

A királynő ruhatárában nagyjából 12 ember dolgozik, akik között van 3 ruhakészítő, 1 kalapos és 4 öltöztető is, akiknek a dolguk hogy a királynőt öltözésnél segítsék, valamint hogy ruhatárát kifogástalan körülmények között tárolják.

2018-ban Őfelsége a Londoni Divathéten első alkalommal adott át a nevével fémjelzett díjakat, többek között saját udvari ruhakészítőjének, Angelának is. A jövőben ezt az elismerést a feltörelvő brit divattervezők kapják majd.

Őfelsége a Londoni Divathéten // townandcountrymag.com

Ahogy korábban említettem, Angela egy időben egy brit diplomatánál dolgozott, egészen pontosan Sir Christopher Mallaby németországi házában, ugyanis az úr az Egyesült Királyság németországi nagykövete volt akkoriban. A királyi pár látogatóban járt egy alkalommal Németországban, ahol a nagykövet otthonában találkoztak Angelával is, aki elárulta nekik, hogy hamarosan visszaköltözni tervez a szülőhazájába. Hamarosan értesítést is kapott a királyi háztól, meghívták Őfelsége személyes öltöztetőinek sorába. Három évvel később előléptették és a királynő mellett személyi asszisztensi pozíciót is betöltött.

Sir Christopher Mallaby németországi nagykövet // geschichte-treffen.de

Angela nem származik előkelő családból, Liverpoolban született, édesanyja nővérként dolgozott, édesapja pedig építkezéseken mint darukezelő. Nem végzett szakmai iskolákat ruhakészítés tárgyban, az alapokat az anyukájától tanulta, a többit pedig ő tanulta hozzá saját maga, mivel igen érdekelte a szakma. Már kislányként arról álmodozott, hogy egyszer majd a királynő szolgálatába áll, amiért igen sokat is tett.

Korábban, udvari öltöztető munkája mellett ruhakészítő vállalkozást indított egy barátnőjével Kelly & Pordum néven, melynek kollekciójából maga a királynő is kiválasztott egy-két darabot és innentől kezdve a dolgok belendültek. Előléptették udvari ruhakészítővé és 2012-ben hosszú udvari szolgálata elismeréseként megkapta a 'Royal Victorian Order' nevű elismerést.

'Royal Victorian Order' kitüntetés // buymilitarymedals.com

2012-ben, az uralkodó gyémánt jubileuma, azaz 60 éves uralkodásának jubileuma apropóján Angela könyve is megjelent, "Dressing The Queen: The Jubilee Wardrobe" címen, amiben a gyémánt jubileum évében viselt ruhadarabok történetét meséli el.

A két hölgy között az évek során szoros barátság is kialakult, Angela II. Erzsébet szoros baráti köréhez tartozik és a szűk családján kívül ő is megkapta azt a kegyet, hogy az uralkodóhoz érhet. Sokszor utazik a királyi családdal ha valamerre kirándulni indulnak, kijelölt otthona pedig a Windsori kastályban van.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota