Jane Austen emlékhelyek Angliában

Jane Austen emlékhelyek Angliában

Azt hiszem rengetegen vagyunk akik imádjuk Jane Austen (1775 - 1817) írásait és magát a György-kort (III. György király uralkodásának idejét) amit megjenenít.

A legjobb az egészben, hogy a mai napig meglátogathatjuk az írónő korából származó kastélyokat szerte Angliában, sőt mi több némelyikük még a megfilmesített történeteiben is szerepet kapott.

Jane számos alkalommal Londonban is megfordult, mindig élvezte mindazt amit a nagyváros nyújtani tudott, valamint itt élő barátnőivel is intenzív levelezést folytatott.

A lenti válogatás remek helyszíneket kínál minden rajongónak, arról nem is beszélve, hogy végig kalauzol a csodálatos vidéki Anglia tájain.

Jane Austen ház, Chawton
Ez az egyik legfontosabb Jane Austen múzeum az országban, a rajongóknak szinte kötelező. A ház az angliai Hampshire megyében, Chawton falucskában található, ahol az írónő életének utolsó 8 évét töltötte és itt született 6 népszerű írása is.

Simon Burchell, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jane Austen központ, Bath
Az írónő életének egy jelentős időszakát a Somerset megyében találahtó Bath városában töltötte. A centerben korhű ruhákba öltözött személyzet kalauzol valamint a város minden évben 10 napos Jane Austen fesztivállal emlékszik világhírű lakójára.

Jane Austen sírja, Winchester Cathedral
Az írónő sírhelye a Winchester városában található katedrálisban található, az emlékhelyet réztábla egy kis szobrocska jelöli. Azért itt, mert élete utolsó napjaiban amikor Jane komoly betegséggel küzdött, családja Winchesterbe hozatta, hogy közel legyen a segítség ha netán szükség lenne rá.

Tony Hisgett from Birmingham, UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Belton House, Belton
Az épület az Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) című regény 1995-ös adaptációjában tűnt fel, mint Lady Catherine de Bourg kastélya. A kastély, valamint a hozzá tartozó 36 hektáros kert szabadon látogatható.

It's No Game from Leicestershire, UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Chatsworth House, Bakewell
A Büszkeség és balítélet 2005-ös feldolgozásban ez a lenyűgöző épület volt Mr. Darcy otthona, mely ma szabadon látogatható. Eredetileg a Cavendish család tulajdonában állt, ez a név pedig Londonból lehet ismerős.

Rprof, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Lyme Park, Disley, Stockport
Készült egy BBC sorozat a Büszkeség és balítélet című regényből 1995-ben, melyben Mr. Darcy birtokát Pemberly-t ez a gyönyörű épület és ahozzá tartozó park jelenítette meg.

Julie Anne Workman, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Számomra a legjobb feldolgozás az 1995-ös, ebből láthattok idelenn egy rövid részletet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

borítókép: R ferroni2000, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons