Jack the Ripper (Hasfelmetsző Jack) és a királyi kapcsolat

Jack the Ripper (Hasfelmetsző Jack) és a királyi kapcsolat

Az alaptörténet szerint Jack az 1888-as évben öt nőt ölt meg Whitechapel nyomornegyedeiben, négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt így ezzel ő lett a történelem első feljegyzett sorozatgyilkosa.

Talán innen származik a történet körülötti mai napig is tartó őrület, na meg tán az is segít hogy a mai napig nincs megegyezés abban a kérdésben, hogy ki is volt Hasfelmetsző Jack valójában. Találgatások azok viszont vannak szép számmal, mára azt hoztam magammal, amely egyenesen a királyi családhoz vezet.

Prince Albert Victor, Duke of Clarence and Avondale / Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

A híres-hírhedt nyomozás során Viktória királynő Albert nevű unokája is szóba került, aki enyhén szólva is magán viselt mindent, amitől a belterjesen házasodó uralkodóházak évszázadokon keresztül rettegtek. Szegeny Albert a legidősebb fiú kissé gyengeelméjűre sikeredett gyermeke volt a későbbi VII. Edward királynak, ráadásul az a hír is járta róla, hogy noha a nőket sem vetette meg, leginkább a saját neméhez vonzódott – ami annak idején bűnnek számított a viktoriánus erkölcsiségű Britanniában.

Ezen verzió szerint a húszas évei legelején járó herceg, aki rendszeres látogatója volt több homoszexuális bordélyháznak is, egyszer hagyta magát rábeszélni a cimborái által és eltöltött egy kellemes éjszakát egy olyan szórakozóhelyen, ahol a fő attrakciót mégiscsak a lányok jelentették, s rövid időn belül szifiliszt diagnosztizáltak nála.

Ez a kór aztán szép lassan felemesztette ami többek között azzal járt, hogy a Buckingham Palota szigorú utódlási szakértői rövid vita után kihúzták a nevét a trónra esélyesek listájáról. A prostituáltak iránt érzett gyűlölete ezek után elérte a maximális intenzitást, s 1888 késő nyarán elkezdte bosszúhadjáratát.

Adalék a történethez, hogy bizonyos beszamolók szerint Albert teherbe ejtett egy örömlanyt - ha minden igaz - Mary Jane Kellyt, az ötödik áldozatot, aki volt olyan rutinos, hogy azonnal megzsarolta a herceget.

Az udvar nem nézhette tétlenül, ami történt, s mivel már akkor is léteztek olyan megbízható emberek, akikre bármit rá lehetett bízni, ezek sajátos módon bár, de megoldották a problémát és talan azért kezdték a gyilkossagokat a többi prostituálttal, nehogy szemet szúrjon a valódi célpont, Mary Jane.

Azt is feltételezték, hogy a lány talán megosztotta titkát a többiekkel, elvégre kolléganők voltak, és állítólag az öt áldozat valóban ismerte is egymást.

Legközelebb 2022. október 29-én szombaton délután 5 órától járjuk végig a londoni Hasfelmetsző sorozatgyilkosság londoni helyszíneit.
Jegyet ide kattintva tudsz foglalni, avagy a Facebook eseményt itt jelölheted be.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more