Ingyenes papagáj simogató a londoni Kensington Parkban

Ingyenes papagáj simogató a londoni Kensington Parkban

Nehéz elképzelni, de London egy bizonyos részén szabadon élnek a papagájok, sőt mi több az emberek társaságát is igen szeretik, szerencsés esetben a vállukra vagy karjukra is telepszenek.

by Renan Brun on Unsplash

Valójában a vad papagájok egész London területén megtalálhatóak, azonban a város többi részén - ösztöneiknek megfelelően - kissé félősek és nem mennek az emberek közelébe. Azonban a Kensington Parkban egészen más a helyzet, ha az ember valamilyen papagáj csemegével közelít, akkor szinte garantált a barátság.

by Егор Камелев on Unsplash

A pontos helyszínt a lenti térképen a nyíl jelöli de ne lepődjetek meg, ha rengeteg mókus is lesz az ingyen zsákmányra, úgyhogy úgy készüljetek, hogy legyen mindenkinek elegendő ennivaló. :)

Most biztosan felmerül a kérdés, vajon hogy hogyan kerültek az egzotikus papagájok szabadlábra Londonban?

A helyzet az, hogy a kicsi, ám annál ragyogóbb színű és óriási hangú madarakat már évszázadok óta szívesen tartották kedvtelésből. Arról fogalmunk sincs, hogy hányan érkezhettek hajón messzi országokból és pontosan mekkora is volt a korai populációjuk a szigetországban, de valószínűleg az évek során akár több tucat madárnak is meg kellett találnia a szabadságot, hogy azután egy máig virágzó és gyarapodó kolóniát alkothasson.

by Maxx Rush on Unsplash

Már az 1893-as évből vannak feljegyzések, hogy a londoni Dulwich városrészben láttak vad pédányokat, majd egy évvel később már Brixtonban is. Végül a 20. század végére érték el azt a számot a vadon élő példányok, hogy a város egymástól távolabb eső pontjain is komoly kolóniákat alkothattak.

Megjelentek Richmondban, Kew-ben, a Kensington Gardensben, a Hyde Parkban, a Regent’s Parkban, Notting Hillben, a Holland Parkban majd Hampstead valamint Hackney és Walthamstow városrészek felé is.

A városi legendák több lehetséges okot is feljegyeztek, hogy vajon mi úton kerülhettek a madarak a londoni parkokba. Többek között szóba került Jimmy Hendrix is, aki a legendák szerint 1968-ban engedett szabadon egy tenyászpárt a Carnaby Streeten, de van aki úgy tartja, hogy az első példányok "The African Queen" film forgatásakor szöktek meg 1951-ben.

A tudósok azonban úgy tűnik megtalálták a rejtély megfejtését, mégpedig abban, hogy 1929 és 1931 között, valamint 1952-ben a sajtó sokat cikkezett egy bizonyos potenciálisan halálos betegségről, a papagájlázról (latinul psittacosis), melynek eredményeként a gazdák tömegesen engedték szabadon az addig kedvtelésből tartott madaraikat London szerte.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Vlad Tchompalov on Unsplash