Ingyenes kilátó Londonban: Sky Garden

Ingyenes kilátó Londonban: Sky Garden

Londonban több igen magas épület is található, de ezek közel sem olyan magasak mint amiket pl. Amerikában vagy az arab világban találunk. Ennek nem az az oka, hogy ne lennének akik szívesen terveznének és építenének ilyesmit a szigeten, sokkal inkább az, hogy a várostervezés részét képezi a szabályozás, miszerint a londoni épületek nagy része nem mehet egy bizonyos magasság fölé.

by Nick Fewings on Unsplash

Azonban így is találni a városban jó pár olyan épületet amelyekből remek a kilátás, de olyat ahonnan teljesen ingyen kilátózhatunk már csak elvétve találni. Van azonban egy remek hely a City of London városrészben, a Temzéhez igen közel, mely teljesen ingyenes és amellett még különleges élmény is, a neve: Sky Garden.

Ha ide kattintasz, olvashatsz a többi ingyenes londoni kilátóról is, megsúgom van amelyik jobb kilátást nyújt mint a Sky Garden.

by Daria Shevtsova from Pexels

A pontos helyszínt tekintve Londonban a Frenchurch Street 20-as szám alatt találjuk, de az épület formájából kiindulva inkább Walkie-Talkie-ként ismerik a helyszínt az emberek. Ennek a felfelé szélesedő 38 emeletes toronyháznak a 34. emeletén, 160 méter magasan találjuk magát a kilátót, ami valójában egy minden oldalról üvegablakokkal körbevett dzsungel szerű belső kert.

A lépcsőzetesen kialakítot kertben pálmák, páfrányok, virágzó növények gyönyörködtetnek, közöttük rendszeresen elindulnak a párásítók is, úgyhogy fent a levegő remek, a lenti szmog után igazi felüdülés.

by Daniel Frese from Pexels

Ahhoz azonban hogy az ember feljuthasson szükséges van előzetes foglalásra, amit a kilátó honlapján tehettek meg, egészen pontosan itt: https://skygarden.london/booking

Viszont azt érdemes tudni, hogy csak 3 hétre előre lehet időpontot választani, nyáron azonban viszonlyag gyorsan betelnek az elérhető helyek, úgyhogy érdemes szemfülesnek lenni.

A reptéri átvizsgáláshoz hasonló biztonsági ellenőrzés után a 34. emeletre egy gyors lift visz fel amely 30 másodperc alatt felér, érzékenyebbek a légnyomásváltozást is érezhetik a fülükben.

by Dominik Bednarz on Unsplash

Fentről tazután nagyszerű kilátás nyílik a város számos híres épületéte, többek között remekül látszik a Shard, a Tower of London, a Tower Bridge, a London Bridge, a St Paul's Cathedral, a City irodaházai és a Canary Wharf is. Egy-egy tiszta, napsütéses napon kilométerekre is ellátni.

Sokan talán nem is tudják, de a belső, zárt kerthez tartozik egy nyitott terasz is, amelyet jó idő esetén késő délutánig lehet látogatni.

by Nabeel Hussain on Unsplash

Ha nézelődés közben megéheztek és valamit fogyasztanátok akkor arra is van lehetőség, a kilátó részen megtaláljátok a kedvetekre való csemegét.

A pontos cím:
20 Fenchurch Street, London EC3M 8AF

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by Glenn Cannell from Pixabay

Read more