Háborús időkben a légoltalmi szirénák nagy szolgálatot tettek a lakosságnak, akik ha meghallották a hangját azonnal fedezékbe vonultak, met tudták, hogy ellenséges légicsapás közeleg.

Jellegzetes hangját azok is ismerik akik a háborús időket szerencsére nem élték át, majd a béke beköszöntével a szirénák is kezdtek eltünedezni a városokból. Így volt ez Londonban is, habár a II. világháború után bekövetkező hidegháború időszakában még készenlétben tartották őket, mert hát sohasem lehet tudni. 1992-ben azonban rendeződni látszott a világpolitikai helyzet és a szirénákat is végleg leszerelték.

Maradt azonban mementónak egy sziréna a városban, amit ha jobban megnézünk akkor úgy találunk, hogy talán a mai napig működőképes volna, ugyanis minden kábel a helyén van, sőt úgy tűnik az áramellátása is rendben lehet.

Ezt a régi szirénát az éles szemű londoniak viszonylag könnyen kiszúrhatják, ugyanis az Waterloo állomásnál, az egyik vonat felüljáró oszlopának tetején található, a Waterloo Road-on.

blackcablondon.net
flickr.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: rarehistoricalphotos.com