Honnan kapták nevüket a londoni állomások?

Blackfriars
Ez az állomás az egyetlen a városban, melynek a Temze mindkét partján van egy-egy bejárata. Az 1200-as évek vége felé a mostani állomás közelében állt egy Domonkos-rendi zárda ahol a szerzetesek természetesen mind a rend hagyományos fekete öltözetét viselték. Az emberek azután ezzel a fekete színnel azonosították a környéket, ami Black Freres azaz fekete testvérek néven vált ismertté, ez módosult később Blackfriars-re.

alt

Euston
Ez egy viszonylag könnyen beazonosítható név, ugyanis az állomás azon a területen épült, melynek tulajdonosai azok a graftoni hercegek, akiknek családi birtoka a Suffolk megyei Euston Hall-ban található.

alt

Fenchurch Street
A név eredetében nincs teljes egyetértés a kutatók között, de valószínűleg a ’fen’ szócska az egykor itt elterülő mocsaras területre utal, míg a ’church’ (templom) arra a Szent Gabriel templomra mely ezen a helyen állt valamikor, de sajnos egy nagy tűzben megsemmisült. Emléktábláját a mai napig megtalálhatjuk a környéken. A ’fen’ mások szerint szénát is jelent, ami arra utalhat, hogy a helyszínen korábbi századokban széna piac működhetett.

alt

Liverpool Street
Az állomás elnevezése 1864-ben történt, nevét az itt elvezető helyi útról kapta, mely viszont 1827-ben Lord Liverpool miniszterelnök tiszteletére lett Liverpool Street. Ha tovább nyomozunk kiderül, hogy a miniszterelnök viszont a várostól kölcsönözte családi nevét melyet legelőször 1190-ben említettek írásban, akkor mint Liuerpul. Ez akkoriban valószínűleg medencét vagy patak sáros vizét jelenthette.

alt

Marylebone
A területet régen Tyburn néven ismerték, mivel korábban erre kanyargott a megegyező nevű folyó. A névváltozás valamikor 1453 előtt történhetett, mivel ekkortól emlegetik a városrészt Maryburne néven, melyből később Marylebone lett, talán a Szent Mary templomra utalva, mely az egykori folyó partján állt. A templom még ma is megvan, csakúgy mint a folyó, habár a Viktoriánus időkben azt a föld alá kényszerítették és a szennyvízhálózat részévé tették.

alt

Paddington
A nyugati irányba tájolt megálló és annak tágabb környéke nevét az angolszász időkből kölcsönözte, valószínűleg a helyi tulajdonosáról akit talán ’Padda’ néven emlegettek akkoriban. A név megkapta a ’ton' vagy 'tun' toldalékot melynek jelentése így Padda faluja lett.

Victoria
Nevét a közeli Victoria Street-ről kapta, melynek névadója természetesen a birodalom mélyen tisztelt, hosszú életű királynője volt. Az utcát 1851-ben nyitották meg, mely átvezetett a város egyik hírhedt nyomornegyedén így több száz rendkívül szegény londoni lakost kényszerítettek arra, hogy a város más részein nézzenek új otthon után.

alt

Waterloo
A vasúti állomás 1848-ban nyílt meg a nagyközönség előtt de a terület ekkor már mint Waterloo volt ismert, ugyanis a csata idején a közelben épülő híd már kivitelezés alatt állt és az elsődleges tervek szerint Strand híd néven adták volna azt át. A katonai győzelem azonban felülírta az elsődleges terveket és az elkészült művet azonnal átkeresztelték Waterloo hídra. A közeli állomás a hídtól kölcsönözte nevét.

alt

  1. ujember.hu

  2. s0.geograph.org.uk

  3. upload.wikimedia.org

  4. upload.wikimedia.org

  5. farm9.staticflickr.com

  6. cdn.playbuzz.com

  7. historyanswers.wpengine.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!