Hogyan ünneplik a Húvétot a britek?

Húsvét nem csak az egyik legfontosabb keresztény ünnep de egyben a tavaszköszöntés ünnepe is. A keresztény vallás alapján Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük, akit a Biblia szerint pénteken feszítettek keresztre, de harmadnapra feltámadt, kereszthalálával pedig megváltotta ez emberiség bűneit.

alt

Mivel maga a tavaszköszöntés a mai hivatalosan is elismert vallások megelenése előtt már hagyomány volt a világ több pontján, így nem meglepő, hogy a Húsvét ünneplése például Angliában is még a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza (csakúgy mint a karácsonyi ünnepkör). Az angolszász istennő, Eostre dicsőítése már jóval azelőtt szokásban volt, hogy a keresztény vallás elterjedt egész Európa szerte. Eostre szent állata a baknyúl volt, a jelképe pedig a tojás ami az újjászületést és a tavasz megújuló termékenységét jelentette.

alt

Angliában a húsvéti ünnepségek egy kicsit máshogy zajlanak, mint ahogy azt például Magyarországon megszokhattuk. A Nagyböjt jelöli az ünnepkör kezdetét ami Hamvazószerdára (Ash Wednesday) esik. Húsvét ünneplése (ami 40 napig tart) egy visszafogott esemény, a hívők körében ez leginkább hosszadalmas imára gyűlésekkel telik, ugyanakkor van egy könnyedebb oldala is, a lakomák, játékok, szórakozás és tojásvadászat is fontos részét képezik a húsvéti szertartásnak.

alt

A húsvéti szokások, mint a tojás görgetés (egg rolling), a Morris tánc (Morris dancing) és a Húsvéti nyúl (Easter bunny) kiállítása mind szerves részét képezik a húsvéti hagyományoknak Angliában, érdemes azonban megemlíteni, hogy az ország különböző területeire különböző népszokások vonatkoznak. A templomban való Húsvéti megjelenéshez az emberek mindig a legszebb ruhájukat öltik fel, melynek elengedhetetlen kellékeként virágokkal díszített kalapokat (Easter bonnet) viselnek.

alt

Vannak azonban olyan szokások is melyeket szinte az egész ország területén megtalálunk, ezek lehetnek a következők:
- fontos hagyomány, hogy Húsvét vasárnapjára való emlékezésképpen az emberek sonkát esznek - Angliában speciális tavasztáncra szakosodott társulatok hivatottak eltáncolni a Morris táncot, amely tradició egyáltalán nem újkeletű, sőt hozzávetőleg ezer éves múltra tekint vissza. Ezt a táncot mindig hivatásos férfi táncalakulatok adják elő azzal a céllal, hogy elijesszék a gonosz Tél-szellemet. A táncosok öltözete hagyományos - fehér inget, piros selyemövet, fekete nadrágot és szalmakalapot viselnek. - A templomokat gyönyörűen feldíszítik mindenféle színű virágokkal, de a legkedvesebb mégis a fehér lilliom

A húsvéti ünnepségek Virágvasárnap (Palm Sunday) előtt kezdődnek nagy lelkesedéssel és energiával, ugyanis a legenda szerint ezen a napon érkezett Jézus Jeruzsálembe, ahol a város lakossága pálmafaleveleket terített a lábai elé vagy azokkal integetett neki. Ez a szokás még mindig megfigyelhető az Egyesült Királyságban, Húsvét napján alkalmanként láthatunk embereket sétálni a városokban pálmafalevelekkel integetve a kezükben.

alt

  1. photo 1: baptist.org.md

  2. photo 2: www.rebellesociety.com

  3. photo 3: realbusiness.co.uk

  4. photo 4: www.royal.uk

  5. photo 5: metrouk2.files.wordpress.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!