Csak mert híresek és a sajtó folyamatosan lesi minden lépésüket, azért a brit királyi családnak is megvannak a maguk meghitt pillanatai és családi tradíciói karácsony ünnepén.

II. Erzsébet királynő / telegraph.co.uk

A családi hagyományok szerint az uralkodói család a karácsonyt és az új évet a Norfolk megyei Sandringham birtokon tölti, elsősorban 1988 óta, amikor a birtok hatalmas felújításon esett át. Előtte inkább Windsorban gyűltek össze, még akkor is ha Sadringham az igazi kedvenc, amely nem mellesleg őfelsége a királynő magán birtoka.

Sadringham kastély, Skócia  / m.eirinika.gr

Maga Sadringham egyébként egy hatalmas komplexum, melyet 1952 óta - mióta az uralkodó elfoglalta a brit trónt - férje Phillip herceg kezel. Fontos alapelv a családban, hogy a birtokot remek állapotban tartsák fenn a jövő nemzedékek számára, így folyamatos a fásítás valamint több vizes élőhelyet is kialakítottak a hatalmas parkban. Sok vadon élő állat is tanyát vert a területen, a keletkező élelmiszer-, üveg-, fém-, műanyag- és papír hulladékot pedig újra hasznosítják.

II. Erzsébet királynő  / popsugar.co.uk

A birtokon több mint 200 fős kiszolgáló személyzet él, bele értve az erdészeket, vadászokat, kertészeket, a fűrészüzem és az almalé előállító üzem munkatársait és a látogatókat kiszolgáló személyzetet, ugyanis a komplexum minden évben április és október között szabadon látogatható.
További részleteket a következő linken találtok: Sandringham birtok

Karácsonyfát természetesen minden királyi birtokon állítanak, a legdíszesebbeket pedig mindig ott, ahol a királyi család ezekben a napokban megfordul. A fák teljes díszítését természetesen a személyzet végzi, de az uralkodó és családjának tagjai fenntartják a hagyományt, hogy az utolsó néhány díszt saját maguk helyezik el a karácsonyfán.

twipu.com

Angliában német földről terjedt el az ünnepi karácsonyfa rítusa. Mivel az első igazi „médiakarácsonyok” Viktória királynő nevéhez fűződnek, sokan azt hiszik, ő volt az, aki férje, Albert szász–coburg–gothai herceg megörvendeztetésére meghonosította az udvarban ezt a kontinentális hagyományt 1840-ben.

Mivel az Illustrated London News 1848-ban, majd két évre rá az amerikai Godey’s Lady’s Book női magazin is metszetet közölt a jeles eseményről (utóbbi persze kissé „retusálta” a királyi pár megjelenését, hogy „amerikaiabbnak” tűnjön), amelyeket hihetetlen példányszámban terjesztettek, hamarosan mindenki tisztában lett azzal, mi emeli igazán az ünnep fényét.

Victoria királynő és Albert herceg karácsonyfája / fredericksburg.com

A protestáns angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát, így brit földön a karácsony ünnepe Christmas Day-jel, azaz december 25-ével kezdődik.

December 25-én reggel az egész család a templomba megy, meglátogatja a St Mary Magdalene nevű helyi templomocskát - ahová már Victoria királynő is szívesen járt -, ezután egy tradicionális brit ebéd következik, majd a királynő beszéde, amelyen minden családtag jelen van.

A délutáni tea idején karácsonyi gyümölcsös kuglófot is felszolgálnak. Ezután következik a hagyományos karácsonyi vacsora, ahol a főszakács maga vágja fel a sültet az asztalnál, és egy pohár whiskey-t is elfogyaszthat a királyi családdal, miután elvégezte a rá kiszabott feladatot. Ez az egyetlen alkalom, amikor a szakács az ebédlőben lehet.

alt
St Mary Magdalene templom, Sadringham  / gala.de

Az uralkodó II. Elizabeth és férje az edinburghi herceg karácsony táján hozzávetőleg 750 üdvözlő lapot küld, melyek általában egy családi fényképet tartalmaznak, a kártya aljára pedig "Elizabeth R" és "Philip" van írva a hivatalos cimereik kíséretében. A kártyákat első sorban a királyi háztagjai, barátai, a miniszterelnök kapja valamint Phillip ezen felül küld még úgy 200 kártyát különböző katonai különítményeknek és a hozzá közel álló szervezeteknek.

Karácsonyi üdvözlő kártya, 1956 / people.com

Szép hagyománynak számít az is, hogy a királynő háztartásában - az a Buckingham Palotában és Windsorban - foglalkoztatottak minden tagja őfelségétől karácsonyi ajándékot kap. Ez az ajándék édesapja VI. George király és nagyapja, V. George királyok nyomán Christmas Pudding, melyet mind az 1500 alkalmazott megkap egy királyi üdvözlőlap mellé.

Christmas Pudding / lovefood.com

A királyi család általában számos jótékonysági egyesületnek adományoz nagyobb összeget karácsony táján, valamint karácsonyfát biztosít a londoni Westminster Abbey-nek, St. Paul’s Cathedral-nek valamint az edinburgh-i St. Giles Cathedral-nek és a  Canongate Kirk-nek, azonban a Sadringham városkában található iskoláknak és templomoknak is jut a királyi karácsonyfákból.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota