Hogyan lett a londoni King’s Cross állomáson egy vágány száma 0?

Az ugyebár nyílt titok, hogy a Harry Potter féle 9 és 3/4 számmal jelölt vágány a londoni King’s Cross állomáson megtalálható, de az már kevésbé ismert tény, hoy van nekik egy 0-val jelölt vágányuk is.

Ennek a története sajnos kevésbé különleges mint a varázsló vonaté, de azért még mindig elég érdekes. 2010-ben történt ugyanis, hogy az állomás egy nagyobb felújításon esett át és a vágányokat is kibővítették. A számozásuk akkoriban 1-től 11-ig tartott, de az építkezések során egy újabb sínpár is kialakításra került, de azon az oldalon, ahol a számok kezdődtek. Természetesen óriás kavarodást okozott volna, ha a 12-es vágány az 1-es elé kerül, igy nem volt más választás, minthogy az a szokatlan 0 számot kapta végül a keresztségben.

alt

Az újonan kialakított vágány lett a leghoszabb az egész állomáson, de dízel vonatok ezt nem használhatják, kivéve persze ha vészhelyzet adódna. Ennek oka a környezetvédelemben keresendő, így próbálják a közeli York Way lakosait megvédeni attól, hogy az állomás szellőző berendezésén keresztül mérgező gázok szállingózzanak feléjük.

  1. photo 1: encrypted-tbn0.gstatic.com

  2. photo 2: c1038.r38.cf3.rackcdn.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!