London belvárosában, a Victoria Embankmenten sétálva találkozhatunk egy eredeti egyiptomi obeliszkkel, melyet egyenesen Heliopoliszból, az ókori Alsó-Egyiptom fővárosából szállítottak Európába az 1800-as években. A műemlék ikerpárja Párizs utcáin található.

alt

A sok más - félig illegális - úton az Egyesült Királyságba szállított egyiptomi kincs közül Kleopátra emlékműve kiemelkedik, ezt ugyanis a brit kormány mint ajándékot kapta 1819-ben Egyiptom és Szudán uralkodójától Muhammad Ali-tól, akit viszont érdemes nem összekeverni a méltán híres boxbajnokkal. Az ajándékozás apropója a brittek által győzedelmesen megvívott Nílusi- és Alexandriai-csata méltó megünneplése volt.

alt

Bár az akkori brit kormány elfogadta a felkínált egyiptomi ajándékot, de a tetemes szállítási költséget semmiképp nem akarózott kifizetniük, igy az obeliszk több mint 60 évig, 1877-ig homokkal takarva az afrikai sivatagban feküdt, mígnem Sir William Wilson saját zsebből kifizette a jelentős £10,000-ot, így a műemlék végül csak átkerülhetett Londonba.

Maga az út is meglehetősen érdekesre sikerült, az obeliszk számára ugyanis egy speciális ketrecet készítettek, melyet elláttak kormánylapáttal, vitorlával sőt kerekekkel is. Ezt a ’járművet’ azután az Olga nevű hajó után kötötték és így próbálták meg átvontatni Afrikából Európába a roppant emlékművet, a kapitány és öt tagú személyzete felügyeletével. Az út nem volt kalandoktól mentes, ugyanis a Vizcayai-öbölben (Franciaország nyugati oldalánál) tomboló viharok alkalmával az obeliszk valahogyan lecsatolódott a hajóról és nem sokon múlt, hogy ne vesszen el mindörökre a haragos tengerben. A túlélést egy arra járó kereskedelmi hajónak köszönheti, így végül 1878-ban megérkezhetett Angliába, majd még abban az évben fel is állították mai helyén.

alt

A Kleopátra tűjeként emlegetett obeliszk körülbelül 20 méter magas, súlya 180 tonna, bár valójában Kleopátrához nem sok köze van, ugyanis az ő halála után kb. 1400 évvel készült. Az oszlop két oldalán egy-egy stilizált egyiptomi oroszlánt találhatunk, melyek azonban csak a Viktoriánus korban készült kiegészítések, az eredeti díszítéssel nincsenek kapcsolatban. Az emlékmű alatt felállításakor időkapszulát helyeztek el, melyben a kornak megfelelő férfi és női öltözetet, válogatott illusztrált újságokat, piperecikkeket, bibliákat, gyermekjátékokat, a kor legszebb 14 hölgyének fényképét és egy sor érmét helyzetek el.