Hogyan kerül Kleopátra tűje Londonba?

London belvárosában, a Victoria Embankmenten sétálva találkozhatunk egy eredeti egyiptomi obeliszkkel, melyet egyenesen Heliopoliszból, az ókori Alsó-Egyiptom fővárosából szállítottak Európába az 1800-as években. A műemlék ikerpárja Párizs utcáin található.

alt

A sok más - félig illegális - úton az Egyesült Királyságba szállított egyiptomi kincs közül Kleopátra emlékműve kiemelkedik, ezt ugyanis a brit kormány mint ajándékot kapta 1819-ben Egyiptom és Szudán uralkodójától Muhammad Ali-tól, akit viszont érdemes nem összekeverni a méltán híres boxbajnokkal. Az ajándékozás apropója a brittek által győzedelmesen megvívott Nílusi- és Alexandriai-csata méltó megünneplése volt.

alt

Bár az akkori brit kormány elfogadta a felkínált egyiptomi ajándékot, de a tetemes szállítási költséget semmiképp nem akarózott kifizetniük, igy az obeliszk több mint 60 évig, 1877-ig homokkal takarva az afrikai sivatagban feküdt, mígnem Sir William Wilson saját zsebből kifizette a jelentős £10,000-ot, így a műemlék végül csak átkerülhetett Londonba.

Maga az út is meglehetősen érdekesre sikerült, az obeliszk számára ugyanis egy speciális ketrecet készítettek, melyet elláttak kormánylapáttal, vitorlával sőt kerekekkel is. Ezt a ’járművet’ azután az Olga nevű hajó után kötötték és így próbálták meg átvontatni Afrikából Európába a roppant emlékművet, a kapitány és öt tagú személyzete felügyeletével. Az út nem volt kalandoktól mentes, ugyanis a Vizcayai-öbölben (Franciaország nyugati oldalánál) tomboló viharok alkalmával az obeliszk valahogyan lecsatolódott a hajóról és nem sokon múlt, hogy ne vesszen el mindörökre a haragos tengerben. A túlélést egy arra járó kereskedelmi hajónak köszönheti, így végül 1878-ban megérkezhetett Angliába, majd még abban az évben fel is állították mai helyén.

alt

A Kleopátra tűjeként emlegetett obeliszk körülbelül 20 méter magas, súlya 180 tonna, bár valójában Kleopátrához nem sok köze van, ugyanis az ő halála után kb. 1400 évvel készült. Az oszlop két oldalán egy-egy stilizált egyiptomi oroszlánt találhatunk, melyek azonban csak a Viktoriánus korban készült kiegészítések, az eredeti díszítéssel nincsenek kapcsolatban. Az emlékmű alatt felállításakor időkapszulát helyeztek el, melyben a kornak megfelelő férfi és női öltözetet, válogatott illusztrált újságokat, piperecikkeket, bibliákat, gyermekjátékokat, a kor legszebb 14 hölgyének fényképét és egy sor érmét helyzetek el.

  1. i.ytimg.com

  2. www.notechmagazine.com

  3. content.historicengland.org.uk

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!