London főutcáján, a London Bridge és a Tower Bridge között a Temzén ringatózik kitartóan a HMS Belfast, a Brit Királyi Haditengerészet egyik könnyűcirkáló hajója mely nem sokkal a második világháború kitörése előtt állt szolgálatba - 1943-ban részt vett az északi-tengeri csatában, 1944-ben a normandiai partraszállást támogatta és még a koreai háborúban is jelen volt. Végül 1963-ban a hajót kivonták a szolgálatból és bár először fel akarták darabolni, de végül egy magánkezdeményezés megmentette az életét és múzeumhajóvá alakították át.

alt

1971-ben nyílt meg a nagyközönség számára, mint a Hadtörténeti Múzeum része. Belépődíj ellenében be lehet járni az egész hajót egészen a hajóhídtól a gépházig, ami maga egy hatalmas építmény, pedig a maga nemében nem is számít nagyméretű hadihajónak, a háborúban hozzávetőleg 800 fő szolgált rajta. Talán a városi környezet és a közeli hídhoz képest magas felépítménye teszi, de mégis úgy érzi magát mellette az ember, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel kell rá felnéznie.

alt

A hajó építése 1936 decemberében kezdődött Belfastban, várható költsége £2.141.514 volt; a fegyverek £75.000-ba, míg a légi járművek £66.500-ba kerültek akkoriban. A cirkáló gyomrában látványos kiállítás keretében kaphatunk képet arról, hogy milyen szűkös körülmények között élt és harcolt a Belfast legénysége. Bepillanthatunk a postai fülkébe, a hajókápolnába, az esztergahelyiségbe, a vezetékek, mérőórák, záró kerekek sűrűjétől behálózott hajógyomorba, a legénységi konyhába, a szanitécek és sebészek terepére, ahol foghúzás és műtét közben láthatjuk serénykedni őket, a lábadozóba, az irányító központba, a legénységi szállásra, ahol függőágyak erdeje hálózza be a helyiséget, a lövegek és ütegek tárolására szolgáló részbe, a hatalmas ágyúcsövek árnyékában végigsétálhatunk a fedélzeten, fel a hajóhídig és navigációs helyiségig.