Európa legnagyobb karibi karneválja Londonban: Notting Hill Karnevál

Minden évben, augusztus utolsó hétvégéjén rendezik Londonban Európa legnagyobb utcai karneválját - világviszonyatban pedig a második legnagyobbat, közvetlenül Rio után - a nyugat londoni Notting Hill metró megállóhoz közeli utcákban.

alt

A vigasság két napon keresztül tart, a vasárnap a gyerekeké, míg a hétfő a felnőtteknek van fenntartva. A kavalkád fő attrakciója a színpompás felvonulás, amikor különböző csoportok táncos bemutatkozót tartanak az utcákon vonulva az elmaradhatatlan dübörgő karibi ritmusokra.

alt

alt

A karnevál 1964-ben de sokak szerint inkább 1966-ban indult, mint békés válasz az akkoriban a városban tomboló rasszista megnyilvánulásokra, melyek elsősorban a karibi bevándorlók ellen irányultak. Mára a vigasság igencsak kinőtte kezdeti méreteit - évente hozzávetőleg 2 millió ember fordul itt meg - és valóban sikerült egy csipetnyi fűszert kevernie London egyébként sem unalmas napjaiba.

alt

alt

Néhány érdekes tény a karnevállal kapcsolatban:
- a látogatók csupán 20%-át teszik ki turisták, a nézők nagy részét a londoniak alkotják - 40 helyen vannak a hatalmas hangszórók felállítva, de van 70 kisebb-nagyobb színpad is az előadók számára előkészítve - évente hozzávetőleg 15 000 kézzel készült kosztüm kerül bemutatásra melyeken egész évben dolgoznak a résztvevők

alt

alt

A fő attrakciónak számító 3,5 kilométer hosszú karneváli felvonulás hétfőn délelőtt 9.30-kor indul, ami valóban egy felejthetetlen élmény. A csendrendelet miatt este 19.00 óráig szólhat a zene, utána indul a szintén embert próbáló takarítás.

  1. photo 1: www.easyhotel.com

  2. photo 2: i.ytimg.com

  3. photo 3: www.standard.co.uk

  4. photo 4: media.timeout.com

  5. photo 5: d.ibtimes.co.uk

  6. photo 6: d.ibtimes.co.uk

  7. photo 7: static-35.sinclairstoryline.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!