London alatt rengeteg titkos folyosó és alagút létezik, melyekről korábban már írtam az oldalon London: Város a város alatt

Nem is olyan régen azonban újabb rejtélyes föld alatti kamrával gyarapodott a népes gyűjtemény, ugyanis a Regent's Park közelében felfedeztek egy régen elfeledett óriás kamrát, melyet fel is tártak.

A tojás alakú ürességet a Regent Crescent ingatlan fejlesztése okán fedezték fel, a térkép mutatja a pontos helyet.

A 95 méter mély üreg még az 1780-as években épült, egyike volt a legszokatlanabb korabeli üzleti vállalkozásoknak. A ma már mindennapos hűtési technológiák megjelenése előtt a hideg előállításának egyetlen módja a jéggel való hűtés volt, így a téli időszakban a tavakból és csatornákból méretes jégdarabokat faragtak le, és tárolták azokat föld alatti gödrökben, jövőbeni fogyasztásra szánva.

A londoni jégtároló üreg / ft.com

A most megtalált üreg, vagy más néven jégház London egyik legkorábbi és legnagyobb ilyen típusú építménye volt. Közel 10 méter mély és rezonál a közeli Bakerloo vonalon elhaladó metrószerelvények dübörgésével.

A londoni jeges vállalkozások virágkora 1820-ban jött el, amikor a William Leftwich tulajdonában álló, a Fleet Street-en működő üzlet volt a Norvégiából származó jégimport központja. A norvég tavak kristálytiszta jége jóval magasabb minőségű volt, mint a londoni vezetékes víz, és gyakorlatilag bármikor begyűjthető volt.

Hogyan működött a korabeli jégtároló / dailymail.co.uk

Leftwich szállítmányai alkalmanként általában 300 tonna jeget hoztak Londonba, a szállítmány a Regent-csatornán hajókázott a jégverem közelébe, ahová végül azután lovaskocsival szállították.

thehistoryblog.com

A hűvös, lezárt helyen a jég hosszú ideig fagyasztva maradhatott és elsősorban a lakosság valamint környékbeli egészségügyi intézmények vásároltak belőle. Ahogy az üzlet tovább virágzott, Leftwich a park észak-keleti részén is nyitott egy jéglerakatot, de az a későbbi idők során megsemmisült.

ianvisits.co.uk

A tiszta norvég jég azonban drága volt, így a helyiek folyamatosan keresték az alternatív megoldásokat, majd amikor a 20. században megjelentek a modren kori hűtési technológiák, a jégház teljességgel fölöslegessé vált.

A II. világháború ideje alatt a környéket sok találat érte így az újjáépítés alatt rengeteg törmeléket hordtak bele, majd a terület beépítésre került.

blogs.staffs.ac.uk

Az elveszett csodát 2015-ben azonban újra felfedezték, az egykori jégház pedig jelenleg London egyik legvitatottabb építési területén található, magán ingatlanok kertjében. Mindezek ellenére felvették a műemlékek közé és bizonyos alkalmakkor tervezik annak megnyitását a nagyközönség számára is.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota