Nagy-Britannia leghíresebb óratornyán az Elizabeth tornyon - amelyben a híres Big Ben is lakik - sürgős felújítási munkákat kell végezzenek, így a harang egy időre elhallgat majd.
Ha rendszeresen hallgatjátok a BBC rádió adásait akkor tudhatjátok, hogy immár több mint 90 éve minden nap hallható a hatalmas harang jellegzetes hangja.

Az eredeti ötlet szerint azért kezdték a hangszót naponta sugározni, hogy így adják a háborúban szolgáló katonák tudtára, hogy London még mindig áll. Azóta persze sok víz lefolyt már a Temzén, de a szokás megmaradt, most viszont egy időre nélkülöznünk kell majd a jól ismert dallamot.

alt

Legutoljára 31 éve végeztek az óraszerkezeten nagyobb javításokat és mivel nemrégiben komoly problémákat fedeztek fel az óramutatókon, a óra mechanikáján és magán az ingán is, a sürgős felújítási munkálatok tovább nem odázhatók. Mivel a toronyban szakemberek dolgoznak ezért a munka idejére le kell állítani a harangjátékot, hiszen szinte elviselhetetlenül hangos odafent a Big Ben.

alt

Az óraszerkezeten kívül egyéb munkákat is végeznek majd a tornyon, ezek közé tartoznak a belső és külső felújítási munkák, beleértve a szigetelést és a súlyos kondenzációs problémák kezelését is, azonban az épület modernizálásra szorul biztonság szempontjából is. Meglehetősen nagy munkáról beszélünk, mely 2017 év elején kezdődik és nagyjából három éven át tart majd, 29 millió font költség mellett. Az épületre kívülről speciális állványzatot húznak, de arra nagyon ügyelnek azért, hogy az óraszerkezetet nem érintő munkák alatt a mutatók látszódjanak majd. A munkák elvégzése alatt arra is törekszenek, hogy az eredetihez leginkább hasonlító festést visszaállítsák, ugyanis a most látható színeket 1980-ban kapta a torony és maga az óraszerkezet.

alt

A torony maga 96 méter magas - az óraszerkezet 55 méteren található - és érdekessége, hogy 0.22 méteres dölése van észak-nyugat felé melyet szakemberek már megnyugtatóan kezeltek így ez a szám nem emelkedik. A toronyba 334 lépcsőfok vezet, csigalépcső formában.