A középkorban a City számított Londonnak és megkülönböztették a közeli, bár elkülönült Westminster településtől, melyből később kialakult a City of Westminster, ahol ma a Parlament is található. Méretét a köré védelmi célokból épített terület határként szolgáló fal, a London Wall jelölte ki, melyet a Római Birodalom idején, a II. század végén építettek, hogy megvédjék a stratégiai fontosságú kikötővárost.

alt

A City-t tekinthetjük városnak a városban, ugyanis a köznapi értelemben vett London városától elkülönülve funkcionál, a világ egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központja, s a világméretű pénzügyek tekintetében együtt lehet emlegetni a new york-i Wall Streettel. Úgy is ismerik, mint a világon a leggazdagabb négyzetmérföldet. A kerületet a Guildhall-ban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza; saját polgármestere (Lord Mayor) és többek között saját rendőrsége is van, a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) hatásköre nem terjed ki a City-re.

alt
Mr. Charles Bowman a 690-ik Lord Mayor a sorban, 2017. szeptember óta

A jelenlegi polgármesteri felvonulás modern változata annak az első útnak mely akkoriban a Westminsterbe vezetett. A ma használt díszes, lovak vontatta kocsi több mint 250 éves és a díszőrséget biztosító szuronyosok egyebruhája is a kezdeti időkből származik. Az utcai vigasság első említése 1215-ből való úgyhogy valóban egy meglehetősen régi szokásról van szó, alapja pedig a város ősi hatalmának és jólétének csodálatos ünnepe.

alt

alt

A három mérföld hosszú felvonulást előre elpróbálni nem lehet, így sikere három fontos tényezőtől függ: az parádémester képességeitől, a rendezők leleményességétől és a percre pontos ütemterv betartásától. A Lord Mayor’s Show résztvevőinek száma meglehetősen magas, több mint 6500 fő gyalogos, 165 lovas, 20 zenekar és 35 kocsi halad végig minden évben a városon.

alt

alt

A pontos forgatókönyet minden évben közzéteszik a show hivatalos honlapján, itt minden részletet meg lehet találni az évente ismétlődő eseményről: https://lordmayorsshow.london