Gyöngyházkirályok és királynők Londonban, avagy a Pearly Kings and Queens

Gyöngyházkirályok és királynők Londonban, avagy a Pearly Kings and Queens

Ha azt mondom, hogy London nem csak egyetlen uralkodónak, jelen esetben III. Károly királynak a hivatalos otthona, akkor ezen valószínűleg sokan meglepődnek., pedig így van, ugyanis a brit monarchia feje mellett egyéb más királyok és királynők is tevékenyek a városban. Ők pedig nem mások, mint a Pearly Kings and Queens, azaz a Gyöngyházkirályok és királynők.

Hogy megértsük kik is ők, a victoriánus időkbe kell visszamenjünk, azaz Victoria kirélynő uralkodásának idejére, 1837 és 1901 közé.

Magát a Pearly hagyományt egy korabeli utcaseprő indította el, egy bizonyos Henry Croft aki az 1870-es évek közepén a teljes felöltőjét gyöngyházgombokkal varrta ki, így megalkotta az első gyöngyházszínű öltözetet. Ezt pedig nem másért tette, minthogy felhívja magára a figyelmet, amikor jótékonyságból árvaházaknak és kórházaknak gyűjtött pénzt.

Dawn Guler from London, UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Henry Croft példáját követve a mai gyöngyházkirályok és királynők gyöngyházgombokat varrnak saját ruhájukra. A gombokat mintákká, szavakká és szimbólumokká varrják, amelyek gyakran sajátos jelentéssel bírnak. A szív például jótékonyságot jelent, a kerék az élet körforgását, a kártyalapok pedig azt mutatják, hogy az élet szerencsejáték.

Persze gyöngyházkirálynak és királynőnek lenni nem csak a jelmez viselését jelenti, hanem egy egész életen át tartó elkötelezettséget, hogy fáradhatatlanul pénzt gyűjtsenek jótékony célra.

Csakúgy mint a valódi királyi címek, a gyöngyházkirály és királynő pozíció is hagyományosan a családon belül öröklik, a gyerekek a családjuk hagyományai szerint nevelkednek, és végül a szüleik címével „koronázzák" meg őket. Mára már néhány régi Pearly család elköltözött Londonból, így néhány cím üresen maradt, és nincs is rá lehetőség hogy azt mások később felvegyék, bár bizonyos esetekben a jótékonysági tevékenység iránti elkötelezettségükkel nagy tiszteletet kivívó egyéneket felkérhetnek egy-egy cím betöltésére. Ilyenkor gyakorlatilag időlegesen kölcsönkérik a pozíciót egy olyan családtól, akik a sajátjukat éppen pihentetik.

1911-re mind a 28 londoni kerületben lett Pearly család, akkoriban összesen körülbelül 300 ember.

Julian Osley / Pearly Kings taking a rest ...

A Pearly hagyomány egyik legnagyobb ünnepe az évente megtartott betakarítási fesztivál (Harvest Festival), melyet a szüreti naphoz legközelebb eső vasárnapon tartanak, ami egyébként az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső telihold is egyben.

Az idei Harvest Festival részleteiről ide kattintva tudhatsz meg többet.
Helyszín: Guildhall, 71 Basinghall Street, London EC2V 7HH 13.30-tól

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Dawn Guler from London, UK, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Read more