A királyi udvarban és a London városától is független ’City’-ben számos furcsa, de mégis hosszú történelemre visszatekintő pozíciót találhatunk. Sokukat nehéz is magyarra fordítani vagy átültetni a magyar viszonyok közé, ugyanis nálunk egyszerűen nem léteznek. Ezek közé tartozik a ’Queen’s Remembrancer’ pozíció is, amelyet talán úgy fordíthatnánk, hogy ’az a személy aki a királynőt emlékezteti’ de ez így elég furcsán hangzik.

A City of London (azaz a római kori Londinium városát körülvevő városfalon belüli terület) honlapján a következőket olvashatjuk a címmel kapcsolatban:
"A City Remembrancer's Office egyike a város hagyományos irodáinak, még I. Elizabeth uralmának idejéből származik. A hivatal tulajdonosa a város törvényszéki tagjainak egyike, valamint parlamenti képviselő és protokoll vezető. A Remembrancer feladata a város státuszának fenntartása és javítása, valamint annak biztosítása, hogy a már kiharcolt jogok védelmet élvezzenek. A pozíció betöltője napjainkban kapcsolatot tart a kormányzati szervek tisztviselőivel, azokkal akik felelősek a kormányzati politikák és jogszabályok kidolgozásáért, valamint a Parlament és bizottságaik közötti kapcsolatokért."

alt

Hát ember legyen a talpán aki ezt elolvasva tisztában van vele vajon mi is pontosan a szerepe a ’Queen’s Remembrancer’-nek. Az viszont tény, hogy ő az egyetlen olyan nem MP vagy köztisztviselő, aki mind a House of Commons (parlamenti alsóház), mind a Lordok Háza (parlamenti felsőház) székhelyére bejáratos, a parlament minden ülésén a hangszóró jobb oldalára ül. Célja a bankok valamint a City of London Corporation érdekeinek figyelemmel kísérése és befolyásolása...hm talán itt van a kutya elásva?

alt

A jelenlegi Remembrancer 2003 óta Paul Double, egykori ügyvéd. Az elmúlt 14 évben egyetlen interjút sem adott a médiának, költségvetése évi 5,3 millió fontot tesz ki, személyzete pedig hat másik ügyvédből áll. Kerestem, de még képet sem egyszerű róla találni...