Az nyilvánvaló hogy egy királyi udvarban rengeteg ember szorkoskodik hogy minden a lehető legolajozottabban menjen, azonban a sok megszokott munkakör között igazi furcsaságokat is találhatunk, olyanokat, melyekből a királyságban nincs is több talán. Na ezek közül hoztam mára egy párat, hogy ámuljunk és bámuljunk. :)

The Queen's Bargemaster (A királynő uszálymestere) - 1215
Manapság ez már inkább csak egy szertartásos szerep az udvarban, mivel mostanában már csak különleges alkalmakkor utazik őfelsége a Temzén. Korábban azonban rendszeresen használták a viziutat hosszabb távok megtételére, jó minőségű közlekedési útvonalak híján. Jelenleg az uszálymester 24 idősödő Royal Watermen főnöke, akiket a tradíció szerint a királyi uszályokon evezősökként alkalmaztak, jelenleg azonban már csak reprezentálnak ezért cserébe évi £3.50 illeti meg őket az udvartól.

alt

Master of the Queen's Music (Zenemester) - 1625
Egy-egy kiváló zenész ezt a címet meghatározott időszakra, pontosan 10 évre birtokolhatja és bár nincs különösebb feladata a mindennapokban, de ha szükséges különleges alkalmakra zenét komponálhat. A pozíciót jelenleg Judith Weir tölti be aki egy igazán tehetséges zeneszerző és aki egy kissé eltérő hangzású himnuszt komponált 2015-ben, III. Richard király újratemetési szertartására.

Master of the Horse (Lovászmester) - 1360
Ma is aktív beosztás, ugyanis minden olyan ceremónián részt kell vennie, ahol a királynő lóra szállhat vagy hintóba ülhet, de ő felel a királyi istállókért is.

alt

Astronomer Royal (Királyi asztronómus) - 1675
Ez a pozíció inkább tiszteletbeli semmint szükséges a mindennapokban, ám a cím birtokosától elvárják, hogy tudományos kérdésekben tanácsot adjon ha szükséges.

Piper to the Sovereign (Az uralkodó dudása) - 1843
Viktória királyné nevezte ki az első dudást, akinek feladata volt hogy a királynő ablaka alatt játszon minden hétköznap reggel 9 órától úgy negyed órán keresztül, bármelyik kastélyban is tartózkodott az uralkodó éppen. A cím megalapítása óta a mai napig mindössze 15 dudás látta el a kiszabott feladatokat.

alt

Keeper of the Queen's Stamps (A királynő bélyegeinek őre) - 1890 körül
Maga a királynő nem egy nagy bélyeggyűjtő, ám apja, VI. Geroge király kimondottan szerette ezt a fajta hobbit, így II. Erzsébet mindenképpen meg kívánja a gyűjteményt őrizni a jövő számára. A bélyegőr járja a világot, hogy újabb példányokkal gazdagíthassa a már most sem szerény gyűjteményt.

Warden of the Swans and Marker of the Swans (A hattyúk gondnoka és jelölője) - 1993
Korábban ez egy ember munkája volt, de úgy találták, hogy túl sok a feladat, ezért 1993 óta már ketten számolják és ellenőrzik a Temze hattyúit. Tudnivaló, hogy minden hattyú mely London városában él a királynő tulajdonát képezi, ugyanis korábban mint különleges fogást fogyasztották is a madarakat, de mióta lekerültek a menüről, már csak a számukat és egészségi állapotukat kell számon tartani.

alt

The Queen's Flag Sergeant (A királynő zászló őrmestere) - 1997
A lobogó le- és felvonása a feladat, jelezvén hogy a királynő a palotában tartózkodik e vagy sem, de a zászló félárbócra eresztése külön jelzi a nemzeti tragédiákat is.

The Royal Shoe-Wearer (A királyi cipőviselő) - 2000
A királynő öltöztetői között van egy személy aki azért felelős, hogy betörje a királynő új cipőit, így nem fog fájni Őfelsége lába a hosszú szertartások során.
The Royal Horological Conservator (A királyi órák őre) - ismeretlen időpont
A windsori kastélyban és a többi királyi rezidenciában több mint 1000 óra, barométer, hőmérő van, amelyek közül egy sem digitális. Ezek némelyike már több száz éves, ezért nagy szakértelmet igényel ennek a pozíciónak a betöltése, hiszen az őr felelős a mérőszerkezetek felhúzásáért és megfelelő működéséért is.

alt