Furcsa jelek a londoni lámpaoszlopokon

Furcsa jelek a londoni lámpaoszlopokon

Ha London belvárosában, egészen pontosan a Westminster kerületben sétálgatunk és kellően figyelmesek vagyunk, akkor érdekes szimbólumokat találhatunk az itteni lámpaoszlopokon.

A fekete alapszínű lámpákon arany színű festéssel két igen érdekes motívumot is felfedezhetünk, melyek közül az egyik feltűnően hasonlít az 1910-ben Coco Chanel által Párizsban alapított divatmárka motívumára, a két egymásba fonódó C betűvel.

photo by Idegenvezetés London

A városi legenda szerint Coco tündöklésének idején Hugh Grosvenor, Westminster 2. hercege távolról annyira beleszeretett a nőbe, hogy találkozót eszközölt ki Monte Carloban Mademoiselle Coco Chanel-lel, majd a sikeres találka után hazatérve elrendelte, hogy Westminster városrész összes lámpaoszlopát a hölgy kezdőbetűi díszítsék, együtt a szintén díszes W-vel, a herceg nevének kezdőbetűjével.

Hugh Grosvenor, Westminster 2. hercege / Walter L. Colls, Public domain, via Wikimedia Commons

Az extravagáns gesztus és a majd tíz évnyi udvarlás ellenére azonban Coco állítólag visszautasította a kor leggazdagabb brit férfijának házassági ajánlatát - aki ekkor már harmadik házasságában élt - mondván: „Westminsternek több hercegnője is lehet, de Chanel csak egy van”.

photo by Idegenvezetés London

Sajnos ez a romantikus történet és a lámpaoszlopok kapcsolata egyáltalán nem igaz, az egymásba fonódó C betűk megfejtése ugyanis a City Council azaz a Városi Tanács rövidítése és csak az 1950-es évektől díszítik London utcáit. Sajnálom.

photo by Idegenvezetés London

A lámpaoszlopokon a másik motívum egy szintén stilizát W, ez pedig nyilvánvalóan Westminster városrész kezdőbetűjére utal. ​

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf