Evezősverseny a Temzén: Doggett’s Coat and Badge race

Evezősverseny a Temzén: Doggett’s Coat and Badge race

Az angolok meglehetősen hagyománytisztelők, szinte minden eseményre egy jól kidolgozott ceremóniával készülnek. Nincs ez másként a Doggett’s Coat and Badge race névre keresztelet evezősversennyel sem, melyet 1715 óta, minden évben megrendeznek London belvárosában, a Temzén.

A táv minden évben ugyanaz, egészen pontosan a London Bridge-nél található Old Swan Tavern magasságától indul és tart a Cadogan Pier-ig Chelsea városrészben, ott pedig pontosan a  Swan Inn fogadóig. A táv maga 7400 méter hosszú, mialatt az evezősök 11 londoni híd alatt haladnak át. A verseny pontos útvonalát ide kattintva megnézhetitek, ide kattintva pedig a verseny hivatalos weboldalára juttok.

photo by Ajay Kumar Jana on Unsplash

A verseny szabályzata szigorú, evezős csak az lehet aki a verseny ideje alatt már elmúlt 21 éves de még nincs 24. Évente maximum 6 evezős méri össze a tudását akiknek már túl kellett esniük a révész gyakornoki időszakukon, ugyanis a verseny felügyelete a tradicionális, egyenruhát is viselő Fishmongers' Company feladata akik gyakorlatilag a mindenkori halkereskedők felügyeletét látták el az elmúlt 750  évben.

Ha többet szeretnétek tudni róluk, akkor ide kattintva böngészhettek, egyébként pedig jó tudni, hogy központjuk a London Bridge City felöli oldalán található, közvetlenül a híd mellett.

photo by EricBarbeau on Unsplash

Na de visszatérve a versenyhez, az evezősök feladata, hogy a lehető legrövidebb idő alatt leevezzék a 7400 méteres távot, ami általában 25-30 percbe telik, a csúcstartónak viszont - egy bizonyos Bobby Prentice-nek - aki 1973-ban állította be a rekordot csak 22 perc 23 másodpercre volt szüksége.

Hogy kicsit könnyítsék az evezősök helyzetét, a versenyt mindig ár idején rendezik, azaz akkor amikor a folyó kicsit segíti az evezősöket a haladásban. Egyetlen évben, 1873-ban fordították csak meg a haladási irányt, ekkor árral szembe több mint két órába telt az evezősöknek teljesíteni a távot.

photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Az evezősverseny története 1715-ig nyúlik vissza, amikor Thomas Doggett egy Londonba szakadt ír származású színész, nyugdíjba vonulása után megalapította a Doggett's Coat and Badge címet (ennek fordítása egyébként a prózai Doggett kabátja és jelvénye), a frissen trónra került I. George király tiszteletére. Haláláig ő irányította a versenyeket, majd a részletes leírást végrendeletébe foglalta, beleértve a kabát és a jelvény leírását is, amelyet a nyertes minden alkalommal megkap a mai napig.

Az ünnepélyes átadó ceremóniát a Fishmongers' Company díszes központjában tartják, általában novemberben.

Ha nem tudnátok jelen lenni, a versenyt online is figyelhetitek a következő linken: Doggett’s Coat and Badge race online

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by Diego Gennaro on Unsplash