Londonban sok minden változik, de egy biztosan állandó és ez a Notting Hill Carnival augusztus hónap utolsó hétvégéjén, mely szokás szerint hosszú hétvége, azaz a hétfő mindig munkaszüneti nap.

alt

Nem lesz ez másként idén sem, amikor is újra megrendezik Európa legnagyobb utcai karneválját a londoni Notting Hill városrész kies utcácskáin. A kétnapos karnevál története 1959-re nyúlik vissza és eredetileg a háború után Londonba települő fekete karibi tömegek és a fehér londoniak közti feszültségek enyhítését volt hivatott elősegíteni. A karnevál hatalmas siker lett, pedig eredetileg zárt térben, a londoni St. Pancras városrész városházi épületében tartották. 1965-ben jelölték ki az állandó augusztusi időpontot és kivitték a karnevált az utcára. Ekkortájt még nem elsősorban fekete, hanem inkább csak amolyan helyi eseménynek számított, amin körülbelül 1000 ember vett részt.

alt

1976-ra aztán határozottan karibi színezetet kapott a karnevál és mintegy 150 000 embert vonzott, de az eseményeket beárnyékolta, hogy a társadalmi igazságtalanságoktól és a rendőrség túlkapásaitól szenvedő karibi fekete fiatalok összecsaptak a rendőrökkel. Alkalmanként felmerült a karnevál betiltása is, de aztán kedvezőbben alakultak a történések, ugyanis többek közt Charles walesi herceg is kiállt az ügy mellett.

alt

alt

Az elmúlt években nagyobb botrányoktól mentesen zajlott a karnevál, amelyet a kulturális sokszínűség ünnepének tartanak a helyiek, még ha főleg a karibi és a brazil kultúra uralja is eseményt. Ugyanakkor az utóbbi időben felmerültek bizonyos biztonsági kérdések is, tudniillik ennyi embert nehéz irányítani a szűk utcákon, egy viszonylag kis területen.

alt

alt

Azonban mint minden évben, idén is megrendezik az eseményt, melyre a karibi londoniak már hónapok óta készülnek, szorgosan varrják és ragasztják szebbnél szebb jelmezeiket.

alt

alt

alt

A hagyományok szerint a karnevál két napja fel van osztva a családok és a felnőttek között az alábbiak szerint:

  • karnevál első napja (vasárnap): gyerekek karneváli felvonulása, családi programok és sok zene
  • karnevál második napja (hétfő): felnőttek napja, karneváli felvonulás, kamionos felvonulás és őrült karibi dallamok

Ha a karneválra készültök a hétvégén, akkor mindenképp legyetek felkészülve a tömegre, de ez jelentem egy boldog tömeg lesz. Mindenki barátságos, táncol és sokan táncolva követik a kamionokat az utcácskákon amik harsogják a soca dallamokat.

alt

alt

Az idei év részletes programjáról és a kijelölt útvonalairól a következő linken tájékozhtattok: Notting Hill Carnival 2018 program