Európa legnagyobb utcai karneválja: a londoni Notting Hill Carnival

Európa legnagyobb utcai karneválja: a londoni Notting Hill Carnival

Londonban sok minden változik, de egy biztosan állandó és ez a Notting Hill Carnival a londoni Notting Hill városrész kies utcácskáin, augusztus hónap utolsó hétvégéjén, mely szokás szerint hosszú hétvége, azaz a hétfő mindig munkaszüneti nap.

Sajnos 2020 és 2021 a karneválnak sem kedvezett, nem is rendezték meg a nagyszabású felvonulást, azonban 2022-ben újult erővel visszatért.

A kétnapos karnevál története 1959-re nyúlik vissza és eredetileg a háború után Londonba települő fekete karibi tömegek és a fehér londoniak közti feszültségek enyhítését volt hivatott elősegíteni.

photo by RichardMc on Pixabay

A karnevál hatalmas siker lett, pedig eredetileg zárt térben, a londoni St. Pancras városrész városházi épületében tartották. 1965-ben jelölték ki az állandó augusztusi időpontot és kivitték a karnevált az utcára. Ekkortájt még csak amolyan helyi eseménynek számított, amin körülbelül 1000 ember vett részt.

1976-ra aztán határozottan karibi színezetet kapott a karnevál és mintegy 150 000 embert vonzott, de az eseményeket beárnyékolta, hogy a társadalmi igazságtalanságoktól és a rendőrség túlkapásaitól szenvedő karibi fekete fiatalok összecsaptak a rendőrökkel.

Alkalmanként felmerült a karnevál betiltása is, de aztán kedvezőbben alakultak a történések, ugyanis többek közt Charles walesi herceg is kiállt az ügy mellett.

photo by Stevebidmead on Pixabay

Az elmúlt években nagyobb botrányoktól mentesen zajlott a karnevál, amelyet a kulturális sokszínűség ünnepének tartanak a helyiek, még ha főleg a karibi és a brazil kultúra uralja is eseményt. Ugyanakkor az utóbbi időben felmerültek bizonyos biztonsági kérdések is, tudniillik ennyi embert nehéz irányítani a szűk utcákon, egy viszonylag kis területen.

Azonban mint eddig szinte minden évben, idén is megrendezik az eseményt, melyre a karibi londoniak már hónapok óta készülnek, szorgosan varrják és ragasztják szebbnél szebb jelmezeiket.

photo by RichardMc on Pixabay

A hagyományok szerint a karnevál két napja fel van osztva a családok és a felnőttek között az alábbiak szerint:

  • karnevál első napja (vasárnap): gyerekek karneváli felvonulása, családi programok és sok zene - kezdés délelőtt 10.00
  • karnevál második napja (hétfő): felnőttek napja, karneváli felvonulás, kamionos felvonulás és őrült karibi dallamok - központi parádé 12.00 óra

Ha karneválozást terveztek, akkor mindenképp legyetek felkészülve a tömegre, de ez jelentem egy boldog tömeg lesz. Mindenki barátságos, táncol és sokan táncolva követik a kamionokat az utcácskákon amik harsogják a soca dallamokat.

image from TfL

Az idei év részletes programjáról és a kijelölt útvonalairól a következő linken tájékozódhtattok: Notting Hill Carnival program

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Santiago Oliver Chamorro, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Read more