Nem is olyan régen egy jó ideje elfeledett padlásrészletre bukkantak a londoni Westminster Abbey épületében, úgy 21 méterrel a padlószint felett. Hogy mit találtak? Elsősorban rengeteg gyönyörű ólomüveget, oltárképeket, királyi páncélokat és valószínűleg a világ legelső kitömött papagáját! A jó hír, hogy 2018-ban megnyitják a padlásgalériát így az öreg madarat is alkalmunk lesz megtekinteni de addig is míg ez megtörténik, álljon itt néhány érdekesség a apátságról melyekről valószínűleg még nem hallottatok.

Az ódon falak között több mint 3500 híres és kevésbé híres ember alussza örök álmát, itt van ugyanis eltemetve többek közt V. Henrik, I. Erzsébet, Hitvalló Edward, Charles Dickens és Sir Issac Newton is.

Az épületben található az egyetlen olyan brit ajtó mely még az anglo-saxon időkből származik. Hihetetlen, de a tömör tölgy térelválasztó története egészen az 1050-es évekig nyúlik vissza!

alt

Története során a Westminster Abbey 17 királyi esküvőnek adott otthont, legutóbb William és Kate mondta itt ki a boldogító igent.

alt

A koronázó trón (azaz Edward király széke) tele van modern kori graffitivel, ugyanis míg nem volt ennyire jól őrizve mint manapság, számtalan turista véste bele kézjegyét, semmibe véve a tényt hogy a szék maga immár 700 éves! :(

alt

A II. világháború alatt csaknem 60.000 homokzsákot használtak, hogy megvédjék azokat a középkori és királyi síremlékeket, amelyek a VII. Henry Lady Chapelben (azaz a VII. Henrikről elnevezett hölgy kápolnában) találhatóak, ugyanis érthető okokból ezek már akkor sem voltak mozdíthatóak.

Az egész épületben csak egyetlen síremlék áll függőlegesen, ez pedig nem más mint Ben Johnson sírhelye. Na persze nem az amerikai szuper futóról beszélünk, hanem angol névrokonáról, aki korának ünnepelt költője volt. 1637-ben bekövetkezett halála előtt olyannyira elszegényedett, hogy mindössze 0.18 m2-nyi helyet tudott jövendő síremlékének megfizetni.

Ma már talán hihetetlen, de a Westminster Abbey és a közelében álló Westminster-palota (azaz a Parlament épülete) is egy szigetre épült, melyet akkoriban Thorney sziget néven ismertek a városban.

alt

Sok ősi részlettel rendelkezik az épület, ezek közé tartozik a kertje is, mely Anglia legöregebb kertje, több mint 900 éves.Korábban a szerzetesek itt gyümöcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket termesztettek.

A több mint 3000 sír közül melyet a Westminster Apátságban találunk, egy különösen nagy becsben áll, ugyanis hiába van az épület padlóján, azon tilos átsétálni. Ez a sír az ismeretlen katona sírja, még Kate Middletonnak is ki kellett azt kerülje, mikor saját esküvőjén a hosszú folyosón az oltár elé lépdelt.

alt