Angliában több ősi, különleges törvény van hatályban mind a mai napig, melyek a maguk idejében teljesen hétköznapiak voltak. A Jogi Bizottság 1965 óta vizsgálja az angliai törvényeket, akik még a mai napig is temérdek furcsaságra bukkannak, ők azonban csak véleményezhetnek, a parlamentre vár ezek eltörlése, de a jelek szerint még nem értek a munka végére. :)

alt

Ízelítő gyanánt kezdjük máris egy teljesen érthetetlen szabállyal, amely szerint Angliában tilos gyümölcskosarat enni december 25.-én. Vigyázni kell a karácsonyi képeslapokkal is, mivel ha egy levelezőlapra a brit királyság címerével ellátott bélyeget fejjel lefelé ragasztunk, az egyenesen hazaárulásnak minősül. 1647-ben odáig fajult a helyzet, hogy Oliver Cromwell puritán vezető a köztársaság ideje alatt (1649-1660) betiltotta a Karácsonyt, akit azon kaptak, hogy ünnepel, letartóztatták.

Na de vegyünk néhány gyakorlatiasabb törvényt!

A szigetországban minden 14 évnél idősebb férfinak kötelező hétvégenként két órán át gyakorolni az íjászatot a megyei pap felügyelet alatt. Erre azért volt szükség, mert a középkori Angliának nem volt hivatásos hadserege, így a helyi nemesség a lakosságból képezte lovagjait. Hertfordshire-ben a mai napig is áll a középkori "lőtér".

York városában mind a mai napig teljesen legális megölni a skótokat, ha azok íjat és nyílvesszőt tartanak maguknál. Ez a szabály csak vasárnaponként nem él, olyankor a skótok biztonságban vannak.

Hereford-ban a wales-iek vannak veszélyben, őket még vasárnap is lenyilazhatják, igaz akkor csak a katedrális közelében és csak hosszú íjakkal.

Chester-ben jobban tolerálják, ha valaki wales-i, ott csak éjfél után szabad kilőni őket, és csak a városon belül.

alt

Két felnőtt nem szeretkezhet olyan házban, amelyben egy harmadik személy is tartózkodik. A 16. században ennek is volt értelme, az úgynevezett „Molly Házak” ellen hozták a törvényt. Ezekben a házakban gyűltek össze ugyanis a homoszexuálisok.

Tilos egy ágyat az ablakon kilógatni.

A hölgyeknek tilos tömegközlekedési eszközön csokoládét enni.

Tíz évnél fiatalabb gyermek nem láthat meztelen kirakati bábút.

Egy gazdátlan táskát magadhoz venni terrorizmusnak minősül.

A férfiaknak szabad nyilvánosan vizelniük, de csak a járművük hátsó kerekénél és csak úgy, hogy eközben a jobb kezük a jármű tetején van.

Tilos részegnek lenni nyilvános helyen, így a kocsmákban is.

alt

1976-ig élt az a törvény, amely szerint minden londoni szállítónak, legyen az taxi vagy teherszállító, egy bála szénát és zabot kellett szállítania. Ez mindaddig persze érthető volt, míg a kocsikat lovak húzták, ám egy kicsit későn törölték a szabályt.

A mai napig tilos taxin szállítani veszett kutyát és holttestet. Sőt, a sofőr köteles megkérdezni utasát, hogy az egészen véletlenül nem pestises-e.

A londoniaknak nem lehet disznóól a házuk előtt. És itt semmiféle átvitt értelemről nincs szó, valóban nem tarthatnak disznót.

alt

Tilos a parlament tagjainak teljes páncélzatban belépni az alsóházba. Ez még hagyján, de az angoloknak tilos a parlamentben meghalniuk. Hogy milyen büntetés jár érte, azt nem tudjuk.

Nemrég törölték azt a törvényt, amely szerint vasárnap semmi mást nem volt szabad árulni az egész országban, csak répát. Éppen ezért például egy autókereskedő vasárnaponként több ezer fontért adott egy répát, amihez ajándék gépkocsi is járt. Ugyanakkor 'mocskos' magazinok eladhatók voltak vasárnaponként, ellentétben a Bibliával.

Az ősi angol törvényhozásból származik az ököljog kifejezés is. E szerint ugyanis egy férfi nem verhette meg olyan tárggyal a feleségét, ami vastagabb lett volna, mint a hüvelykujja.

alt

Angliában a terhes nők bárhol könnyíthetnek magukon, ahol csak szükségét érzik, akár egy rendőr sapkáját is használhatják vécé gyanánt. Mindemellett a gyógyszerészek nem tagadhatják meg egy terhes nőtől, hogy az használja a toalettjüket.

Persze ezek a törvények mulatságosak, sőt, helyenként talán morbidnak is nevezhetők, ugyanakkor a maguk korában teljesen magától értetődő volt mind. Azt azért senkinek nem javasoljuk, hogy a királyságban jártukban-keltükben ezen szabályok szerint cselekedjenek.