Elképesztő törvények Angliából - melyek egy része ma is érvényes!

Elképesztő törvények Angliából - melyek egy része ma is érvényes!

Angliában több ősi, különleges törvény van hatályban mind a mai napig, melyek a maguk idejében teljesen hétköznapiak voltak. A Jogi Bizottság 1965 óta vizsgálja felül az angliai törvényeket, akik még a mai napig is temérdek furcsaságra bukkannak, ők azonban csak véleményezhetnek, a parlamentre vár ezek eltörlése, de a jelek szerint még nem értek a munka végére. :)

by Bill Oxford on Unsplash

Ízelítő gyanánt kezdjük máris egy teljesen érthetetlen szabállyal, amely szerint Angliában tilos gyümölcskosarat enni december 25.-én.

Vigyázni kell a karácsonyi képeslapokkal is, mivel ha egy levelezőlapra a brit királyság címerével ellátott bélyeget fejjel lefelé ragasztunk, az egyenesen hazaárulásnak minősül.

1647-ben pedig odáig fajult a helyzet, hogy Oliver Cromwell puritán vezető a köztársaság ideje alatt (1649-1660)  betiltotta a Karácsonyt, akit azon kaptak, hogy ünnepel, letartóztatták.

photo by Michael Gaida on Pixabay

Na de vegyünk szemügyre néhány gyakorlatiasabb törvényt!

A szigetországban minden 14 évnél idősebb férfinak kötelező hétvégenként két órán át gyakorolni az íjászatot a megyei pap felügyelet alatt. Erre azért volt szükség, mert a középkori Angliának nem volt hivatásos hadserege, így a helyi nemesség a lakosságból képezte lovagjait. Hertfordshire-ben a mai napig is áll a középkori "lőtér".

York városában mind a mai napig teljesen legális megölni a skótokat, ha azok íjat és nyílvesszőt tartanak maguknál. Ez a szabály csak vasárnaponként nem él, olyankor a skótok biztonságban vannak.

Hereford-ban a wales-iek vannak veszélyben, őket még vasárnap is lenyilazhatják, igaz akkor csak a katedrális közelében és csak hosszú íjakkal.

Chester-ben jobban tolerálják, ha valaki wales-i, ott csak éjfél után szabad kilőni őket, és csak a városon belül.

by Bianca Berg on Unsplash

Azután, a törvény szintén tiltja, hogy két felnőtt szeretkezzen egy olyan házban, amelyben egy harmadik személy is tartózkodik. Korábban ennek is volt értelme, az úgynevezett „Molly Házak” ellen hozták a törvényt, ahol elsősorban homoszexuális férfiak gyűltek össze.

Tilos egy ágyat az ablakon kilógatni.

A hölgyeknek tilos tömegközlekedési eszközön csokoládét enni.

by Tetiana Bykovets on Unsplash

Tíz évnél fiatalabb gyermek nem láthat meztelen kirakati bábút.

A férfiaknak szabad nyilvánosan vizelniük, de csak a járművük hátsó kerekénél és csak úgy, hogy eközben a jobb kezük a jármű tetején van.

Tilos részegnek lenni nyilvános helyen, így a kocsmákban is.

by mnm.all on Unsplash

1976-ig élt az a törvény, amely szerint minden londoni szállítónak, legyen az taxi vagy teherszállító, egy bála szénát és zabot kellett szállítania. Ez mindaddig persze érthető volt, míg a kocsikat lovak húzták, ám egy kicsit elhúzódott a szabály érvénytelenítése.

A mai napig tilos taxin szállítani veszett kutyát és holttestet. Sőt, a sofőr köteles megkérdezni utasát, hogy az egészen véletlenül nem pestises-e.

A londoniaknak nem lehet disznóól a házuk előtt. És itt semmiféle átvitt értelemről nincs szó, valóban nem tarthatnak disznót.

by Forest Simon on Unsplash

Tilos a parlament tagjainak teljes páncélzatban belépni az alsóházba. Ez még hagyján, de az angoloknak tilos a parlamentben meghalniuk is. Hogy milyen büntetés jár érte ha mégis megteszik, azt nem tudom.

Nemrég törölték azt a törvényt, amely szerint vasárnap semmi mást nem volt szabad árulni az egész országban, csak répát. Éppen ezért például egy autókereskedő vasárnaponként több ezer fontért adott egy répát, amihez ajándék gépkocsi is járt.

Az ősi angol törvényhozásból származik az ököljog kifejezés is. E szerint ugyanis egy férfi nem verhette meg olyan tárggyal a feleségét, ami vastagabb lett volna, mint a hüvelykujja.

by Nadine Shaabana on Unsplash

Angliában a várandós nők bárhol könnyíthetnek magukon, ahol csak szükségét érzik, akár egy rendőr sapkáját is használhatják vécé gyanánt. Mindemellett a gyógyszerészek sem tagadhatják meg egy várandós hölgytől, hogy az használja a toalettjüket.

Reggel 8 óra előtt nem szabad a szőnyegeket az ablakon kilógatva azokat kiporolni. 8 óra 1 perckor már rendben van a dolog.

Londonban tilos az utcán a jégen vagy havon csúszkálni!

photo by Free-Photos on Pixabay

Londonban tilos az utcán profán dalokat énekelgetni. Football szurkolókra is vonatkozik!

Ha a metró állomáson ki van írva hogy "Queue here!" azaz itt álljon sorba akkor törvényt szeg aki megpróbálja bármilyen módon kikerülni a sort.

by Luke Stackpoole on Unsplash

Persze ezek a törvények mulatságosak, sőt, helyenként talán morbidnak is nevezhetők, ugyanakkor a maguk korában teljesen magától értetődő volt mind.

Azt azért persze senkinek nem javasolom, hogy a királyságban jártunkban-keltünkben mindig ezen szabályok szerint cselekedjünk. :)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Alexas_Fotos from Pixabay

Read more