Egy véres londoni kikötő: a kalózok kivégzőhelye (Execution Dock)

London Wapping nevű városrészében, közvetlenül a Temze mellett található az egyik legrosszabb emlékű kikötő, ugyanis itt volt a felelősségre vont és halálra ítélt kalózok, csempészek és lázadók központi kivégzőhelye. A dokkon abban az időben egy szilárdan összeácsolt bitófát állítottak fel, ahol rendszeresen nyilvános kivégzéseket tartottak, több mint 400 éven keresztül.

alt

A korabeli beszámolók szerint ilyenkor a környék utcái megteltek nézőközönséggel, valamint a folyón is zsúfolásig telt hajók horgonyoztak, mindenki látni szerette volna ahogyan a halálos ítéletet végrehajtják a bűnözőkön. A kikötőben állt egy ’The Turks Head Inn’ (azaz ’Törökök feje’) nevű ivó amely engedélyt kapott, hogy az utolsó pint sört felszolgálhassa a halálba igyekvőknek - manapság a helyén egy pubot találunk.

Maga a kivégzés nem volt túl humánus, ugyanis a megszokottnál rövidebb kötelet használtak, amely nem volt elegendő ahhoz hogy a lezuhanó test tehetetlensége okán eltörje a nyaki csigolyákat, helyette inkább elhúzódó, fulladásos haláltusára ítélte a kivégzetteket. A fulladás folyamata izomrángásokkal járt, amit a népnyelv gúnyosan csak ’a végső tánc’-nak hívott.

alt

A bitófa a folyó ár-apály zónájában volt felállítva, a kivégzéseket így mindig csak apálykor végezték de a holtestet nem távolították el a kötélről, hanem megvárták míg a dagály elmosta azt. A leghíresebb kalóz akit itt végeztek ki maga Kidd kapitány volt, akinek alakja ihlette később a ’Kincses Sziget’ című nagysikerű regényt melyből film is készült. A kalóz kivégzése 1701-ben azonban nem sikerült túl jól, ugyanis az első akasztási kísérlet során a kötél elszakadt így csak a második kísérlet után lehettek benne bizonyosak, hogy a gonosz kapitány valóban meghalt.

alt

alt

Az utolsó kivégzést 1830-ban tartották, innentől kezdve már csak emlékhelyként tartják számon e rossz hírű helyszínt.

A ma ott álló pub neve és pontos címe, emelynek a teraszáról látható a bitófa:
The Prospect of Whitby
57 Wapping Wall, St Katharine's & Wapping, London E1W 3SH

  1. upload.wikimedia.org

  2. www.panoramio.com

  3. eastlondonhistory.com

  4. londondiaryblog.files.wordpress.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!