London Wapping nevű városrészében, közvetlenül a Temze mellett található az egyik legrosszabb emlékű kikötő, ugyanis itt volt a felelősségre vont és halálra ítélt kalózok, csempészek és lázadók központi kivégzőhelye. A dokkon abban az időben egy szilárdan összeácsolt bitófát állítottak fel, ahol rendszeresen nyilvános kivégzéseket tartottak, több mint 400 éven keresztül.

alt

A korabeli beszámolók szerint ilyenkor a környék utcái megteltek nézőközönséggel, valamint a folyón is zsúfolásig telt hajók horgonyoztak, mindenki látni szerette volna ahogyan a halálos ítéletet végrehajtják a bűnözőkön. A kikötőben állt egy ’The Turks Head Inn’ (azaz ’Törökök feje’) nevű ivó amely engedélyt kapott, hogy az utolsó pint sört felszolgálhassa a halálba igyekvőknek - manapság a helyén egy pubot találunk.

Maga a kivégzés nem volt túl humánus, ugyanis a megszokottnál rövidebb kötelet használtak, amely nem volt elegendő ahhoz hogy a lezuhanó test tehetetlensége okán eltörje a nyaki csigolyákat, helyette inkább elhúzódó, fulladásos haláltusára ítélte a kivégzetteket. A fulladás folyamata izomrángásokkal járt, amit a népnyelv gúnyosan csak ’a végső tánc’-nak hívott.

alt

A bitófa a folyó ár-apály zónájában volt felállítva, a kivégzéseket így mindig csak apálykor végezték de a holtestet nem távolították el a kötélről, hanem megvárták míg a dagály elmosta azt. A leghíresebb kalóz akit itt végeztek ki maga Kidd kapitány volt, akinek alakja ihlette később a ’Kincses Sziget’ című nagysikerű regényt melyből film is készült. A kalóz kivégzése 1701-ben azonban nem sikerült túl jól, ugyanis az első akasztási kísérlet során a kötél elszakadt így csak a második kísérlet után lehettek benne bizonyosak, hogy a gonosz kapitány valóban meghalt.

alt

alt

Az utolsó kivégzést 1830-ban tartották, innentől kezdve már csak emlékhelyként tartják számon e rossz hírű helyszínt.

A ma ott álló pub neve és pontos címe, emelynek a teraszáról látható a bitófa:
The Prospect of Whitby
57 Wapping Wall, St Katharine's & Wapping, London E1W 3SH