Korábban már írtam egy bejegyzést arról, hogy vajon kié is London földje, erről itt olvashattok bővebben: https://idegenvezetes-london.hu/kie-london

Most azonban egy egészen más okból tulajdonolt londoni utcácskáról lesz szó. Az nem meglepő, ha maga a Scotland Yard név ismerősen cseng, szinte mindenki tiszában van vele, hogy a londoni rendőrség egy részlegét nevezik így, azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy a városban a mai napig található egy kis terület, mely skót fennhatóság alá tartozik.

dailymail.co.uk

Hogy megtudjuk ez miért is van így, egészen a 10. századig kell visszamenjünk az időben, ugyanis ekkortól egészen 1707-ig (amikor is a skótok csatlakoztak Angliához és Wales-hez) Skócia egy független ország volt, saját tradíciókkal, rendelkezésekkel és valójában bizonyos kérdésekben és szabályokban a mai napig eltér az angol földön bevezetett törvényektől. Viszont abban az időben, amikor Skócia független államként funkcionált - csakúgy mint minden más ország - ők is fenntartottak egy nagykövetséget Anglia fővárosában, Londonban.

travelling-in-uk.blogspot.com

A nagykövetségek a mai napig független territóriumok bármely ország területén is találhatóak, így gyakorlatilag a fogadó ország törvényei nem érvényesek a falakon belül és látogatóba is csak meghívásos alapon mehetnek a helyiek.

Londonban eredetileg 3 utcácska tartozott a skótokhoz, a Little Scotland Yard és a Middle Scotland Yard utcáckák amelyek ma már nem léteznek, valamint egy harmadik, amely Great Scotland Yard néven ma is fellelhető. A helyzet megoldása pedig olyannyira egyszerű, hogy az 1707-es skót csatlakozás után szimplán senkinek sem jutott eszébe megszüntetni a Great Scotland Yard utcácska idegen státuszát, így jogilag nézve az utca amely a Whitehall-ról nyílik a Trafalgar Square közelében még ma is skót felségterület.