Mi a kapcsolat: Scotland Yard és Skócia

Mi a kapcsolat: Scotland Yard és Skócia

Az nem meglepő, ha maga a Scotland Yard név ismerősen cseng, szinte mindenki tiszában van vele, hogy a londoni rendőrség (Metropolitan Police) központi részlegét nevezik így, azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan honnan is jön a név.

A pontosság kedvéért, 1890-óta New Scotland Yard a rendőrségi központ neve, ugyanis a régi helyéről átköltözött az új helyére, a Temze mellé, a Parlament közelébe, mely épület 2016-ra kinőtte magát és ma már három épületből álló komplexum.

Dave Jones, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Na de honnan is jön ez a Scotland Yard név?

Magának a Metropolitan Police-nak manapság nincs hivatalos kapcsolata Skóciával, viszont az 1800-as években a frissen megalakult rendőrség a Great Scotland Yard nevű utcában kapott központot. Az utca pedig azért lett Great Scotland Yard, mert egy egykori középkori palota helyén húzódott, mely valaha mindenkori a skót uralkodó rezidenciája volt, amikor éppen Londonban tartózkodott.

Pontosan hogy is áll ez az Angol-Skót kapcsolat?

Hogy megtudjuk, egészen a 10. századig kell visszamenjünk az időben, ugyanis ekkortól egészen 1707-ig (amikor is a skótok csatlakoztak Angliához és Wales-hez) Skócia egy független ország volt, saját tradíciókkal, rendelkezésekkel és valójában bizonyos kérdésekben és szabályokban a mai napig eltér az angol földön bevezetett törvényektől.

Az Egyesült Királyság zászlajának szerkesztő képe

Londonban eredetileg 3 utcácska tartozott a skótokhoz, a Little Scotland Yard és a Middle Scotland Yard utcáckák amelyek ma már nem léteznek, valamint egy harmadik, amely Great Scotland Yard néven ma is fellelhető a Trafalgar tér közelében.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com