A Windsor-ban található kastély a világ legnagyobbika a maga 45 000 m2-ével. Az épületegyüttes története a 11. századig nyúlik vissza, bár azóta számtalan bővítést, átépítést és felújítást is megélt már. Jelenleg is az angol királyi család hivatalos rezidenciájának számít, maga a királynő is sokszor és szívesen tölti itt idejét így nem meglepő hogy több mint 500-an élnek és dolgoznak a falak között.

alt

Ha egyszer mi is ellátogattunk ide, könnyen beláthatjuk miért szereti az uralkodó ennyire ezt a csodás kastélyt: parkjai gyönyörűek és maga az épületegyüttes is igen méltóságteljes. A kastély termeit Rembrandt, Rubens, Van Dyck és Holbein mesterművei díszítik de ne feletkezzünk meg a felbecsülhetetlen értékű gobelinekről, porcelánokról, szobrokról és páncélokról sem.

alt

A kastélyban található Szt. György-kápolna az angliai gót építészet talán egyik legszebb példája, ma a III. Edward által 1348-ban alapított térdszalagrend (Order of the Garter) szellemi központja. A kitüntetésnek nevet adó ’garter’ szó a legendák szerint egy világoskék női harisnyakötőről kapta a nevét mely akkoriban igencsak intim ruhadarabnak számított. A ragyogóan szép Joan of Salisbury grófnő viselt ilyet a franciaországi Calais elfoglalásának tiszteletére tartott bálon, de tánc közben e harisnyakötő kioldódott és a sok kíváncsi szemlélődő előtt a földre esett.

alt

Az udvari cselszövők azonnal tárgyalni kezdték a felháborító eseményt, a király azonban védelmébe vette a hölgyet és saját kezűleg emelte fel a harisnyakötőt melyet azután egy, a harcban hősiesen részt vevő férfiú nyakába akasztott a következő francia szavak kíséretében: ’Honi soit qui mal y pense.’ (ami annyit tesz: ’Az szégyellje, aki rosszat gondol.’) Az ekkor alapított és később értékes plakettel kiegészült rendjel kék szalagján mindmáig ez a felirat olvasható, a kitüntetést pedig a harcokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonák kaphatják.

alt

Ha a kastélyban tartózkodik, akkor II. Erzsébet az épület keleti felében, az úgynevezett Upper Ward-ban lakik, ahová idegenek még távollétében sem léphetnek be. A látogatható helyiségek a kastély nyugati felében találhatóak, sőt itt vannak a közhivatalok is, melyeket a magas rangú vendégek látogatása idején is igénybe vesznek.

A windsori kastély megközelítése Londonból igen egyszerű, hozzávetőleg egy óra alatt oda érhetünk a következő útvonalon: London Waterloo vonatállomás vagy Paddington vasútállomás - Windsor vasútállomás - innen egy rövid séta a kastélyig