Stonehenge, a dél-angliai Salisbury-síkságon álló, nagy szürke homokkőtömbökből épült hatalmas műemlék, amely különös vonzerőt gyakorol a régészekre és élénk hatással van az emberek képzeletére a mai napig. Mai állapotában jórészt romos régészeti bemutatóhely és tekintettel arra, hogy 21 km-es körzetében nincs építkezéshez használható terméskő, a középkorban és az újkor elején köveit építkezésekhez hordták el, továbbá évszázadok során az időjárás is rombolta. Ma idegenforgalmi fogadásra alkalmas infrastruktúrával rendelkezik, évi látogatóforgalma megközelíti az egymilliót.

alt

Keletkezésével és használatával kapcsolatban rengeteg elmélet született, de a mai napig nincs egy egységes magyarázat arra, hogy kik, hogyan, mikor és miért is építették meg a megalitokból es földsáncokból álló komplex építményt. A tudósok a kőkör korát hozzávetőleg 4500 évesre teszik, ami azt jelenti, hogy titokzatos építői a kőkorszak utolsó szakaszában, az újkokorban avagy más néven a csiszoltkő-korszakban építhették azt.

alt

A kőkör átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak, a dísztelen kövekből sugárzó egyszerűség erőtől duzzadó. Az építmény eredeti rendeltetési céljára vonatkozó évszázados elméletek közt többek közt szerepel, hogy a rejtélyes őskori kőtömbök egykor talán druida szentélyként szolgáltak, avagy obszervatóriumként használták csillagászati tanulmányokhoz, vagy esetleg gyógyító helyként építették Britannia korai lakói, akik akkoriban elméletileg hordákban járták a vidéket. Nagyrészt még így 4500 évvel építése után is csak elméleteink vannak és csak találgatunk Stonehenge-et illetően.

A kőtömbök addig is dacolva az időjárással büszkén állnak a dél-angliai síkság közepén és ha tudnak, talán meg kuncognak is maguk között a sok körülöttük nyüzsgő aprócska ember igyekezetén. De jól is van így, a világnak szüksége van ezredéves rejtélyekre még a 21. században is.

Londonból viszonylag könnyedén elérhetőek ezek a híres kövek az alábbi útvonalon ami hozzávetőleg 2-2.5 óra:
London Waterloo vonat állomás - Salisbury vonat állomás - innen a Stonehenge Tour busz visz a kőkörig