Ma egy igazán fontos helyszín meglátogatására bíztatlak benneteket, ami nem más mint a Londonhoz közeli Runnymede. Talán magáról a helyiségről még nem hallottatok, de arról már biztosan ami itt történt alig 800 évvel ezelőtt: ha azt mondjuk Magna Carta akkor a név biztosan mindenki számára ismerősen cseng, de miért is olyan fontos ez az egész még manapság is?

Anno 1215. június 15-én, a Temze mellett fekvő Runnymede-nél hitelesítette pecsétjével I. (Földnélküli) János angol király (uralkodott: 1199-1216) a Magna Cartát, az angol jogrendszer még a mai napig is nagyon fontos egyik alapdokumentumát.

alt

Az Oroszlánszívű Richárdot követően trónra lépő János uralma nem volt éppen sikertörténet Anglia számára: másfél évtized alatt az uralkodó elvesztette franciaországi birtokai java részét, háborúi finanszírozására gyakran emelte az adókat és állandó konfliktusban állt az ország leghatalmasabb báróival, akik kudarcai miatt lenézték őt, önkényeskedéseit pedig nem tűrték. Ez mind még nem számított rendkívüli eseménynek, ám János esete mégis újdonságot hozott: akkoriban nem volt másik, komolyan számításba vehető jelölt a trónra.

János király uralkodása alatt megsértett számos ősi törvényt és szokást, amelyek alapján Angliát addig kormányozták, így alattvalói 1215-ben a Magna Carta (azaz a ’Nagy Szabadságlevél’) aláírására kényszerítették. Ebben a dokumentumban olyan dolgok szerepelnek, amelyekre a későbbiekben mint alapvető emberi jogokként kezdtek gondolni, például hogy a kormány nem avatkozhat bele az egyház ügyeibe; hogy minden szabad polgár birtokolhat és örökölhet földet; és hogy a polgárok védelmet élveznek a túlzott adóztatással szemben. Megadta a földdel rendelkező özvegyeknek azt a jogot, hogy ne kelljen újra férjhez menniük, ha nem akarnak, továbbá lefektette a megfelelő jogszolgáltatás és a törvény előtti egyenlőség alapelveit. Tartalmazott rendelkezéseket a megvesztegetés és a hivatali visszaélések ellen is.

alt

A Carta évszázadokkal később, az angol polgári forradalom idején éreztette igazán hatását, majd az amerikai gyarmatosítás révén otthagyta nyomát a későbbi Egyesült Államok alkotmányában is.

Ha ellátogatunk erre a történelmi emlékhelyre, nem csak az itt felállított emlékművet csodálhatjuk meg, de egy kellemes őszi sétát is tehetünk ebben az igazi vidéki környezetben a gyönyörű színekbe öltözött erdőben és a közeli Temze folyó partján.
(http://www.nationaltrust.org.uk/runnymede)

Londonból könnyedén és gyorsan elérhetjük Runnymede városkát az alábbi útvonalon, hozzávetőleg 1 óra alatt:
London Waterloo vasútállomás - Egham vasútállomás - innen a 71-es számú busszal Runnymede városkáig ami kb. 12 perc buszozást jelent