Egy napos kirándulás Londonból: Rochester, Charles Dickens városa

Egy napos kirándulás Londonból: Rochester, Charles Dickens városa

Rochester igazán ősi történelemre tekint vissza, ugyanis éltek itt emberek már a kelták és a rómaiak idején is, a Római Birodalom idején pedig itt haladt el az egyik birodalmi út, ami Londonba vezetett.

Szélesebb körű ismertségét azonban mégiscsak Charles Dickens-nek köszönheti, aki a közeli Gads Hill Place-ben (Higham) élt, bár a legtöbb regényének cselekménye erősen kötődik Rochester vidékéhez. A város vezetői az író emlékére alakították át viktoriánussá a fő utcát, ezzel mintegy Dickens zarándokhelynek szánva azt, sőt a városban igazi Dickens-i Karácsonyi Fesztivált is tartanak minden decemberben.

Rochester vár / photo by Ryan Storrier on Unsplash

A városka csodálatos történelmi belvárosa és ódon házai mellett ősi katedrálisa és középkori vára is nevezetes, mely bár a XIII. század elejéről származik, ma az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori kastély Angliában. 1087-ban Anglia egyik legelső kővára épült meg a városban, sőt a késő középkorban a vár jelentős szerepet töltött be Anglia dél-keleti védelmi rendszerében.

Rochester városközpontjának épületei a XIV-XVIII. század között épültek, katedrálisa pedig az ország egyik legszebb román kori homlokzatával büszkélkedhet, püspöksége a második legrégebbi Angliában a Canterbury püspökség után.

Rochester High Street / photo by Chris Whippet via Wikimedia Commons

Rochesterben járva a Charles Dickens múzeumot semmiképp se hagyjátok ki.

Londonból rendkívül egyszerűen, hozzávetőleg 1 óra alatt eljuthatunk Rochesterbe az alábbi útvonalon:
London St. Pancras vasútállomás - Rochester vasútállomás

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: Charles Baugniet, public domain via Wikimedia Commons

Read more